Aanbiedingen!Landelijk

Regionaal

Economisch

Sport

Zorg / gezondheid

Politiek

Kunst & cultuur

Juridisch

Wetenschap

ICT


Google
Deze site Web


 Mr. Online  
Vier fiscalisten Baker McKenzie naar DentonsBoekel

Dentons Boekel start zijn fiscale praktijk in Nederland met het aantrekken van vier fiscalisten van Baker McKenzie. De advocaten/belastingadviseurs Jurjen Bevers en Paul Halprin en de belastingadviseurs Heico Reinoud en Marnix Veldhuijzen maken de overstap.

Ze worden alle vier partner bij DentonsBoekel. Reinoud en Bevers waren dat ook al bij Baker McKenzie.

Dentons Boekel is ingenomen met de komst van het viertal. “Wij zijn zeer verheugd over de toevoeging van dit team aan ons kantoor,? zegt managing partner Wendela Raas. ?Hiermee breiden wij onze dienstverlening sterk uit, wat ons in staat stelt om onze cliŽnten nog beter te bedienen.”

Dentons is sinds april 2017 op de Nederlandse markt actief door een fusie met Boekel. Het kantoor ziet de fiscale adviespraktijk als een belangrijke stap voorwaarts in de groei- en ontwikkelingsstrategie voor het kantoor in Amsterdam.

Volle breedte

Baker McKenzie vindt het jammer dat de vier zijn vertrokken. ?Maar voor deze mensen is het een mooie stap,? zegt managing partner Folkert Idsinga. ?We wensen ze veel succes.?

Hij begrijpt goed waarom DentonsBoekel aan mensen van Baker McKenzie trekt. ?We hebben in onze fiscale praktijk meerdere disciplines, het is een praktijk in de volle breedte. Alleen al in Amsterdam werken er zeventig fee earners, en wereldwijd honderden. Het kantoor draait heel goed, we hebben hier hartstikke goeie mensen zitten. Dat gaat opvallen in de markt. Als er dan ook toetreders zijn zoals DentonsBoekel, is het logisch dat die mensen worden benaderd.?

Professioneel begrip

Margreet Nijhof, voorzitter van de fiscale praktijk, vult aan: ?Ik heb er professioneel begrip voor dat deze mensen vertrekken. Dat is de werkelijkheid van de advocatuur. Je ziet in Nederland niet vaak een toonaangevende fiscale praktijk binnen een advocatenkantoor. En ja, dan word je helaas gezien als een kweekvijver.?

Op de vraag of het viertal ook klanten meeneemt, antwoordt Idsinga: ?Een klant bepaalt zelf met wie hij zaken doet. Het kan zijn de klanten de relatie met de persoon willen voortzetten. Maar de meeste cliŽnten die we bedienen zijn multinationals. Die zijn geworteld in ons kantoor en in ons internationale netwerk. Het zou mij verbazen als die cliŽnten zouden vertrekken.? Nijhof: ?Daar hebben we geen signalen van gekregen.?

Het bericht Vier fiscalisten Baker McKenzie naar DentonsBoekel verscheen eerst op Mr. Online.


Zaak-Demmink: reputaties zijn kwetsbaar

Wie, zoals Joris Demmink, ten onrechte tien jaar lang vals wordt beschuldigd van verkrachting, maakt grote kans in de Nederlandse rechtstaat met lege handen te staan. Ook al kent het recht drie verdedigingsmechanismes tegen smaad, toch is de positie van de beschuldigde zwak.

Die conclusie kan getrokken worden uit gesprekken met Geert Corstens (oud-president van de Hoge Raad) en Bas LePoole (media-advocaat bij LePooleBekema). Meer bescherming inbouwen tegen reputatieschade? ?Nee, want dan doe je de vrijheid van meningsuiting geweld aan,? meent Corstens.

Joris Demmink, de voormalig secretaris-generaal van het departement van Veiligheid en Justitie, werd door twee Turkse jongens beschuldigd van verkrachting in 1995, 1996 en 1997. Veel media besteedden aandacht aan de zaak en beriepen zich onder meer op uitlatingen van de Amsterdamse advocate AdŤle van der Plas die optrad namens de klagers.

Vorige week bepaalde het gerechtshof in Arnhem dat het Openbaar Ministerie Demmink niet hoeft te vervolgen omdat hij in de bewuste jaren onmogelijk in Turkije kan zijn geweest. Dat bleek na uitgebreid onderzoek van Demminks handel en wandel in die jaren. Het OM bestudeerde onder meer Demminks agenda, pinbetalingen en concertkaartjes en sprak met getuigen.

Strafbaar

?Dergelijke reputatieschade kan in principe iedereen overkomen,? denkt Geert Corstens. ?Maar er zijn wel beschermingsmechanismes. Opzettelijk valse aangifte doen is namelijk strafbaar, maar dan moet je wel kunnen bewijzen dat er opzet is op de valsheid, en dat is vaak moeilijk.?

In de tweede plaats kan journalistiek vakmanschap ook veel onheil voorkomen, als de journalist zijn eigen ethische richtlijnen volgt tenminste. ?Een goede journalist checkt altijd zijn bron. Ook die norm beschermt ons.? Of dat in dit geval is gebeurd, wil Corstens in het midden laten: ?De journalisten geven weer wat de advocate heeft gedaan. En je dat die advocate die beschuldiging heeft gedaan, staat als een paal boven water.?

De beschuldigde kan ook naar de civiele rechter stappen om een verbod te vragen op smadelijke uitlatingen. ?Het nadeel is dan wel is dat de zaak opnieuw in de publiciteit komt,? aldus Corstens. ?Ik denk dat advocaten daarom vaak adviseren om dat maar achterwege te laten. Bij een kort geding wordt de beschuldiging immers herhaald.?

Verder is er weinig tegen te doen tegen aantasting van de goede naam, meent Corstens. Meer bescherming tegen reputatieschade hoeft voor hem niet: ?Dit is de prijs die we betalen voor de vrijheid van meningsuiting.?

Onjuiste uitlatingen

Media-advocaat Bas LePoole wijst net als Corstens op de strafrechtelijke en civielrechtelijke beschermingswallen tegen reputatieschade. Over die laatste mogelijkheid zegt hij: ?Ik ben vaak betrokken geweest bij zaken waar individuen onjuiste uitlatingen hebben gedaan over een ander, en die zijn daarvoor aansprakelijk gehouden.?

Of het medium dat die beschuldigingen publiceert ook aansprakelijk is, hangt af van allerlei omstandigheden, vervolgt Le Poole. Hoe geloofwaardig is de beschuldiging?, welke autoriteit heeft de bron?, is er sprake van rancune?, wat zijn er voor mogelijkheden om de beschuldiging te checken?, is er wederhoor toegepast?, etc.

Over de concrete zaak-Demmink wil Le Poole zich niet uitlaten omdat hij niet het gehele dossier kent. Op de vraag of burgers voldoende beschermd zijn tegen reputatieschade, antwoordt hij: ?Er bestaan voldoende mogelijkheden om schadevergoeding toegewezen te krijgen. Maar ook als je een rechtszaak over reputatieschade wint, dan dekt de proceskostenveroordeling niet de daadwerkelijk gemaakte kosten. Of dat rechtvaardig is? Dan kom je op de bredere discussie of het systeem van de proceskostenveroordeling rechtvaardig genoeg is.?

Rolodex-zaak

De Turkse zaak is overigens niet de enige kwestie die Demmink parten speelt. De topambtenaar werd herhaaldelijk in verband gebracht met misbruik van jonge jongens. Hij werd genoemd in het zogeheten Rolodex-onderzoek naar jongensprostitutie in Amsterdam. En in het AD werd hij er in 2012 van beschuldigd via een Haagse pooier contact te hebben gehad met jongensprostituees. Het is maar de vraag of deze aantijgingen zullen stoppen na de voor Demmink gunstige beslissing van het Arnhemse gerechtshof.

Het bericht Zaak-Demmink: reputaties zijn kwetsbaar verscheen eerst op Mr. Online.


Overstap van de week: Samantha Bilgi

Overstap van de week is SAMANTHA BILGI. Bilgi is per 1 augustus 2017 Van Ardenne & Crince le Roy Advocaten in Rotterdam komen versterken. Zij zal zich bij van Ardenne & Crince le Roy Advocaten bezig houden met zowel bestuursrechtelijke als strafrechtelijke zaken, waaronder die op het terrein van het bestuursstrafrecht en de bestuurlijke boete.

†Uw eerste kantoor? Waarom juist dit kantoor?
Tijdens mijn studie ben ik bij Van Ardenne & Crince le Roy Advocaten begonnen als paralegal. Zo heb ik een goed beeld gekregen van het type zaken dat het kantoor behandelt, van de manier van werken en de omgang tussen collega?s. Ik merkte al snel dat dit mij enorm aansprak. Het kantoor heeft daarnaast oog voor de kwetsbare kant van de samenleving. In die setting pas ik goed.

U hebt uw master strafrecht cum laude afgerond en het Excellent Master Tracť gevolgd en uw scriptie zal worden opgenomen in de Junior Pompe Reeks. Dit belooft nog veel meer. Wat mogen we allemaal van u gaan verwachten?
Allereerst wil ik binnen een hooggespecialiseerd kantoor relevante zaken behandelen en hiermee zo veel mogelijk ervaring opdoen. Daarnaast heb ik de ambitie om te promoveren. Onderzoek doen heeft me altijd al geÔnteresseerd, dus als ik de kans krijg om de advocatuur en een promotieonderzoek over een aantal jaar te combineren zou ik dat onmiddellijk doen. Bij dit kantoor behoort dat in ieder geval tot de mogelijkheden.

Wie is uw voorbeeld in uw vakgebied en waarom?
Ik heb gestudeerd in Utrecht, waar het instituut voor strafrecht en criminologie is vernoemd naar Willem Pompe. Pompe was hoogleraar, maar is ook werkzaam geweest in de advocatuur. Pompe is altijd sterk gericht geweest op de rechtsbescherming van de verdachte en heeft hiermee zijn sporen achtergelaten in de wijze waarop anno 2017 nog steeds college wordt gegeven in Utrecht. Daar heb ik bewondering voor.

Hoe ziet de ?nieuwe? advocatuur er volgens u uit?
Met het programma Kwaliteit en Innovatie rechtspraak (KEI) wordt gestreefd naar een verdergaande digitalisering van de rechtspraktijk. Dit zal er uiteindelijk voor zorgen dat het einde van papieren dossiers nadert. De toestroom van data wordt massaler, waardoor data een belangrijkere rol gaan spelen binnen (onder andere) de rechtspraktijk. Advocaten moeten hier op inspelen: ze moeten oog hebben voor ontwikkelingen als ?big data? (extreem grote datasets) en ervoor zorgen dat op kantoor met nieuwe wijzen van informatievoorziening kan worden omgegaan. Het aanschaffen van nieuwe instrumenten kan noodzakelijk zijn om aan te blijven sluiten bij de huidige praktijk.

Waar staat u over vijf jaar?
Ik verwacht over vijf jaar een gespecialiseerd advocaat te zijn op het terrein van het bestuursstrafrecht. Ook hoop ik een aanvang te hebben gemaakt met een promotieonderzoek dat verband houdt met dit rechtsgebied.

Het bericht Overstap van de week: Samantha Bilgi verscheen eerst op Mr. Online. Recht.nl nieuws  
Juridisch beleidsmedewerker bij de Provincie Flevoland te Lelystad
Circa 90 medewerkers van de afdeling Infrastructuur houden zich bij de Provincie bezig met de realisatie van projecten en het beheren van de droge en natte infrastructuur. Als juridisch beleidsmedewerker adviseer je medewerkers, management en het college van Gedeputeerde Staten op het gebied van...

Advocaat Mededingingsrecht bij Maverick Advocaten te Amsterdam
Maverick Advocaten is het boutique advocatenkantoordat zich exclusief toelegt op het mededingingsrecht, economische regulering en consumentenrecht. Vanwege de aanhoudende groei van de praktijk zoeken wij een advocaat mededingingsrecht met 3 tot ca. 8 jaar werkervaring. Wij bieden een prominente rol ...


 JuroFoon juridisch nieuws alle rechtsgebieden  
Verhuren van je te koop staande eigen woning; twee vliegen in ťťn klap?
Een goede vriend heeft zijn huis te koop staan. Om de maandelijkse kosten te drukken, woon jij daar tijdelijk tegen een kleine vergoeding. Maar is het eigenlijk wel toegestaan om een koopwoning te verhuren? Wat gebeurt er als de hypotheekvertrekker hier achter komt?†

ĎRuzie tussen ex-echtgenoten kost partneralimentatieí
Eerder dit jaar volgde een opvallende uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag. In deze zaak verspeelde een vrouw haar recht op partneralimentatie.†De vrouw maakt het leven van haar ex dusdanig zuur, dat de rechter ingreep. Modder gooien naar je ex, hoe ver kan je gaan?

Hoe is het afgelopen met GeenStijl? Mag je zomaar linken naar illegaal materiaal?
In 2011 plaatste GeenStijl een link naar uitgelekte naaktfoto's van de - toen nog te verschijnen - Playboy-shoot van Bekende Nederlander Britt Dekker. Een langslepende rechtszaak tussen Sanoma, de uitgever en GeenStijl volgde. Eindelijk deed het Europese Gerechtshof dit jaar uitspraak.


Zoek op deze website:
Google

 Nieuwsoverzicht  
Amazone hoeft geen schadevergoeding te betalen aan eigenaar dressuurpaard

?Een amazone uit Hooge-Mierde hoeft geen schadevergoeding te betalen aan de eigenaar van  dressuurpaard U2. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant zojuist bepaald. Ook de stal in Hooge Mierde waar het paard ruim drie jaar was ondergebracht, hoeft niet te betalen.

De eigenaar van U2, een inwoonster van New York, kocht het paard in 2004. Ze gaf een professionele amazone uit Hoog Mierde de opdracht het paard te trainen van 2006 tot medio 2013. Volgens de eigenaar liep het paard in die t...


Taakstraf voor dodelijk ongeval met graafmachine in Schijndel

?De rechtbank Oost-Brabant heeft een 57-jarige man uit Veghel veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van ťťn jaar. De man veroorzaakte met zijn graafmachine een ongeval waarbij een fietser om het leven kwam.

De man wilde in oktober 2013 met zijn graafmachine een fietser inhalen op de openbare weg in Schijndel. Hij week niet voldoende uit waardoor de fietser in de berm terecht kwam, ten val kwam en met zijn hoofd onder de wielen van de graafmach...


 Nieuwsoverzicht  
Jaarverslag 2014 Adviescommissie Afgesloten Strafzaken
De Adviescommissie Afgesloten Strafzaken (ACAS) ontving in 2014 negen adviesaanvragen van de procureur-generaal van het parket bij de Hoge Raad. De ACAS bracht in 2014 elf adviezen uit.
 
De Adviescommissie Afgesloten strafzaken adviseert de procureur-generaal over de wenselijkheid en de inhoud van onderzoek naar een mogelijke grond voor herziening van een afgesloten strafzaak. Een afgesloten strafzaak is een zaak waarin iemand definitief is veroordeeld.

PrejudiciŽle vragen over reikwijdte Europese Dienstenrichtlijn
De Hoge Raad heeft vandaag een aantal prejudiciŽle vragen gesteld  aan het Hof van Justitie van de Europese Unie over de reikwijdte van de Europese Dienstenrichtlijn.
 
In deze zaak heeft belanghebbende een overeenkomst met een gemeente gesloten om in de grond een glasvezelkabelnetwerk aan te leggen. Op grond van de Telecommunicatiewet heeft hij bij de gemeente melding gemaakt van de benodigde graafwerkzaamheden. Voor het in behandeling nemen van zijn a...


 JuroFoon juridisch nieuws Arbeidsrecht  
Arbeidstijden van kinderen in Nederland
De Internationale Dag tegen Kinderarbeid is ontstaan om meer aandacht te creŽren voor (het bestaan van) kinderarbeid. Maar hoe is het eigenlijk in Nederland geregeld? Vanaf welke leeftijd mogen kinderen in Nederland werken?

Vakantiedagen opnemen: wat je nog niet wist
Het is bijna zomer, vakantietijd. Tijd om je vakantiedagen op te nemen en die leuke reis te boeken! Maar hoe regel je dat met je werkgever? Jurofoon legt het proces van vakantiedagen opnemen uit.

Ziek thuis? Werk niet mee aan je eigen ontslag!
Wanneer jij voor een langere, aaneengesloten periode ziek bent en jouw werkgever aangeeft jouw contract te willen beŽindigen, is het belangrijke rekening te houden met een aantal zaken. Voor je het weet ben je je recht op een uitkering kwijt!


Melden gebroken link      Disclaimer      Link aanmelden