Landelijk

Regionaal

Economisch

Sport

Kunst & cultuur

Wetenschap

ICT


Google
Deze site Web


 Mr. Online  
Minder recidive bij straatrovers en inbrekers

Daders van overvallen, straatroven, woninginbraken en geweldsdelicten vallen aanmerkelijk minder vaak in herhaling. Zo daalde onder overvallers de (tweejarige) recidive zelfs van 52 procent in 2004 naar 38 procent in 2013. Het aantal overvallen is daarmee gedaald naar een historisch laag niveau. Dat blijkt uit het WODC-rapport Recidive na High Impact Crimes (HIC).

Woninginbraken, straatroven en overvallen zijn delicten die veel impact hebben op het slachtoffer, zijn directe omgeving en het veiligheidsgevoel onder burgers. De overheid heeft de afgelopen jaren sterk ingezet om deze ?High Impact Crimes? (HIC) aan te pakken.

Uit het onderzoek van het WODC blijkt dat de recidive onder alle drie de typen HIC-daders die veroordeeld zijn in de periode 2002 tot en met 2013 is gedaald . De daling is het sterkst onder de overvallers. Zo neemt het aandeel overvallers dat binnen twee jaar opnieuw is veroordeeld af van 52 procent tot 38 procent. De recidive onder woninginbrekers neemt af van 63 procent naar 57 procent en de recidive onder straatrovers is met wat schommelingen gedaald van 57 procent tot 51 procent. Bij de berekening van deze recidivecijfers is rekening gehouden met verschillen in de tijd in de achtergrondkenmerken van de daders. Het WODC heeft geen onderzoek gedaan naar de oorzaken van de daling van de recidive, zoals de mogelijke bijdrage van de geÔntensiveerde aanpak van High Impact Crimes.

In het onderzoek is ook gekeken naar de achtergrondkenmerken van de veroordeelde HIC-daders. Opvallend is dat met name straatrovers erg jong zijn: bijna de helft van de veroordeelde straatrovers is minderjarig en een kwart is jonger dan 16 jaar. Ter vergelijk: van de woninginbrekers is slechts 16 procent minderjarig en van de overvallers 19 procent. Het voorkomen van delinquent gedrag bij minderjarigen blijft dan ook een prioriteit voor alle betrokken partijen.

Het rapport werd woensdag 14 maart door minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) aan burgemeester Aboutaleb van Rotterdam overhandigd. Aboutaleb is voorzitter van de Taskforce Overvallen. Grapperhaus en minister Dekker (Rechtsbescherming) hebben het recidiveonderzoek onder daders van High Impact Crimes, woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

De HIC-recidivemonitor van het WODC loopt tot door en met 2021. Elk jaar verschijnt er een update.

Het bericht Minder recidive bij straatrovers en inbrekers verscheen eerst op Mr. Online.


Premier bezoekt juridische studentenclub Grotius

De gemeenteraadsverkiezingen komen er aan, dus zien we politici op plaatsen waar ze normaal niet komen. De juridische faculteitsvereniging van de Universiteit Leiden, Grotius, had Mark Rutte weten te strikken. Tweehonderd rechtenstudenten en anderen maakte woensdag 14 maart kennis met zijn charisma en humor.

Meneer Rutte, ?zeg maar Mark?, komt bruisend van de energie binnen, gooit zijn jasje over een stoel en stroopt zijn mouwen op. Decaan Joanne van der Leun, hoogleraar criminologie, wenst hem succes bij het beantwoorden van de vragen. Niet echt nodig, aangezien de vragen vooraf zijn ingestuurd en geselecteerd door de faculteit en de VVD. De spontaniteit vanuit de zaal is daardoor ver te zoeken, maar Rutte compenseert dit met zijn charismatische houding en gevoel voor humor.

Leiden is voor Rutte vertrouwd terrein: hier studeerde hij geschiedenis. Volgens hem zijn twee momenten in het leven vormend: de eerste vier jaar en de studententijd. Hij heeft daarom ook ?de volle acht jaar? gestudeerd. Tradities van studentenverenigingen vindt hij prachtig, maar deze mogen niet ten koste gaan van menselijke waardigheid en respect. De samenleving heeft de studentenverenigingen volgens hem gecorrigeerd, net zoals dat nu is gebeurd met het salaris van ING-topman Hamers.

Wanneer wordt gevraagd hoe hij zich als persoon zou omschrijven, zegt hij dat hij† ?meer een verbinder is dan iemand die controverse opzoekt?, in tegenstelling tot zijn goede vriend Jort Kelder die ?niks zo leuk vindt als een zaal vol mensen woedend maken?. Wel geeft hij toe fouten te hebben gemaakt: doordat hij had verwacht dat Nederland veel eerder uit de economische crisis zou zijn, had hij in 2012 beloftes gedaan die hij niet waar kon maken.

Klaas Dijkhoff is degene die hij misschien wel het liefst meeneemt naar een onbewoond eiland. ?Dat is een heel fijne vent. Hij praat alleen soms zo onduidelijk in zijn snor?. Vervolgens kiest hij toch voor Jesse Klaver, omdat hij nog steeds niet begrijpt waarom Klaver niet is meegegaan in de formatie.

De reden waarom Mark altijd met twee mobiele telefoons loopt (een iPhone en een oude Nokia), is dat hij de iPhone een ?onding? vindt en enkel gebruikt om websites en nieuws bij te houden. De Nokia is moeilijker af te luisteren en gebruikt hij om te bellen en te sms?en. Tot grote hilariteit van de zaal vertelt hij dat als hij Angela Merkel sms?t, hij wel vijf keer de zeven moet indrukken voor een ringel-s.

Na zijn politieke loopbaan ziet Rutte zichzelf niet terugkeren naar het bedrijfsleven, waar hij jaren voor Unilever heeft gewerkt. Misschien zou hij een paar jaar les willen geven op een middelbare school. Dit doet hij nu twee uur per week met veel plezier. Een andere droom die hij nog heeft is om landen te helpen bij het ontwikkelen van een goed functionerende staat, mits zij geen corrupte leider hebben.

Het bericht Premier bezoekt juridische studentenclub Grotius verscheen eerst op Mr. Online.


NVvR kan maar geen voorzitter vinden

Het lukt de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak maar niet om een voorzitter te vinden. De vacature is nu al ruim een half jaar vacant. Nu wordt een actieve inzet van de leden gevraagd om mee te denken over de invulling van die functie.

Een eerste inventariserende ronde heeft nog niet geleid tot een voordracht aan de Ledenraad. Daarom roept de NVvR de hulp in van haar leden. Zij worden uitgenodigd om contact op te nemen met een van de bestuursleden om een goed beeld te krijgen van de functie, om suggesties te doen of om interesse kenbaar te maken.

De vorige voorzitter was Rosa Jansen, die per 1 september 2017 voorzitter werd van Slachtofferhulp Nederland. Sinds die dag heeft de NVvR geen voorzitter meer.

Volgens de vacaturetekst moet de nieuwe voorzitter ?het boegbeeld van de rechterlijke macht? zijn, het ?herkenbare gezicht van de leden van de rechterlijke macht, voor de samenleving in de media en binnen de relevante omgeving van de rechterlijke organisatie?. Volgens de oproep geeft de voorzitter ?samen met de andere bestuursleden, met lef en visie leiding aan de vereniging en aan de realisatie van de doelstellingen van de NVvR.?

Het bericht NVvR kan maar geen voorzitter vinden verscheen eerst op Mr. Online. Recht.nl nieuws  
Juridisch beleidsmedewerker bij de Provincie Flevoland te Lelystad
Circa 90 medewerkers van de afdeling Infrastructuur houden zich bij de Provincie bezig met de realisatie van projecten en het beheren van de droge en natte infrastructuur. Als juridisch beleidsmedewerker adviseer je medewerkers, management en het college van Gedeputeerde Staten op het gebied van...

Advocaat Mededingingsrecht bij Maverick Advocaten te Amsterdam
Maverick Advocaten is het boutique advocatenkantoordat zich exclusief toelegt op het mededingingsrecht, economische regulering en consumentenrecht. Vanwege de aanhoudende groei van de praktijk zoeken wij een advocaat mededingingsrecht met 3 tot ca. 8 jaar werkervaring. Wij bieden een prominente rol ...


 JuroFoon juridisch nieuws alle rechtsgebieden  
Verhuren van je te koop staande eigen woning; twee vliegen in ťťn klap?
Een goede vriend heeft zijn huis te koop staan. Om de maandelijkse kosten te drukken, woon jij daar tijdelijk tegen een kleine vergoeding. Maar is het eigenlijk wel toegestaan om een koopwoning te verhuren? Wat gebeurt er als de hypotheekvertrekker hier achter komt?†

ĎRuzie tussen ex-echtgenoten kost partneralimentatieí
Eerder dit jaar volgde een opvallende uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag. In deze zaak verspeelde een vrouw haar recht op partneralimentatie.†De vrouw maakt het leven van haar ex dusdanig zuur, dat de rechter ingreep. Modder gooien naar je ex, hoe ver kan je gaan?

Hoe is het afgelopen met GeenStijl? Mag je zomaar linken naar illegaal materiaal?
In 2011 plaatste GeenStijl een link naar uitgelekte naaktfoto's van de - toen nog te verschijnen - Playboy-shoot van Bekende Nederlander Britt Dekker. Een langslepende rechtszaak tussen Sanoma, de uitgever en GeenStijl volgde. Eindelijk deed het Europese Gerechtshof dit jaar uitspraak.


Zoek op deze website:
Google

 Nieuwsoverzicht  
Amazone hoeft geen schadevergoeding te betalen aan eigenaar dressuurpaard

?Een amazone uit Hooge-Mierde hoeft geen schadevergoeding te betalen aan de eigenaar van  dressuurpaard U2. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant zojuist bepaald. Ook de stal in Hooge Mierde waar het paard ruim drie jaar was ondergebracht, hoeft niet te betalen.

De eigenaar van U2, een inwoonster van New York, kocht het paard in 2004. Ze gaf een professionele amazone uit Hoog Mierde de opdracht het paard te trainen van 2006 tot medio 2013. Volgens de eigenaar liep het paard in die t...


Taakstraf voor dodelijk ongeval met graafmachine in Schijndel

?De rechtbank Oost-Brabant heeft een 57-jarige man uit Veghel veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van ťťn jaar. De man veroorzaakte met zijn graafmachine een ongeval waarbij een fietser om het leven kwam.

De man wilde in oktober 2013 met zijn graafmachine een fietser inhalen op de openbare weg in Schijndel. Hij week niet voldoende uit waardoor de fietser in de berm terecht kwam, ten val kwam en met zijn hoofd onder de wielen van de graafmach...


 Nieuwsoverzicht  
Jaarverslag 2014 Adviescommissie Afgesloten Strafzaken
De Adviescommissie Afgesloten Strafzaken (ACAS) ontving in 2014 negen adviesaanvragen van de procureur-generaal van het parket bij de Hoge Raad. De ACAS bracht in 2014 elf adviezen uit.
 
De Adviescommissie Afgesloten strafzaken adviseert de procureur-generaal over de wenselijkheid en de inhoud van onderzoek naar een mogelijke grond voor herziening van een afgesloten strafzaak. Een afgesloten strafzaak is een zaak waarin iemand definitief is veroordeeld.

PrejudiciŽle vragen over reikwijdte Europese Dienstenrichtlijn
De Hoge Raad heeft vandaag een aantal prejudiciŽle vragen gesteld  aan het Hof van Justitie van de Europese Unie over de reikwijdte van de Europese Dienstenrichtlijn.
 
In deze zaak heeft belanghebbende een overeenkomst met een gemeente gesloten om in de grond een glasvezelkabelnetwerk aan te leggen. Op grond van de Telecommunicatiewet heeft hij bij de gemeente melding gemaakt van de benodigde graafwerkzaamheden. Voor het in behandeling nemen van zijn a...


 JuroFoon juridisch nieuws Arbeidsrecht  
Arbeidstijden van kinderen in Nederland
De Internationale Dag tegen Kinderarbeid is ontstaan om meer aandacht te creŽren voor (het bestaan van) kinderarbeid. Maar hoe is het eigenlijk in Nederland geregeld? Vanaf welke leeftijd mogen kinderen in Nederland werken?

Vakantiedagen opnemen: wat je nog niet wist
Het is bijna zomer, vakantietijd. Tijd om je vakantiedagen op te nemen en die leuke reis te boeken! Maar hoe regel je dat met je werkgever? Jurofoon legt het proces van vakantiedagen opnemen uit.

Ziek thuis? Werk niet mee aan je eigen ontslag!
Wanneer jij voor een langere, aaneengesloten periode ziek bent en jouw werkgever aangeeft jouw contract te willen beŽindigen, is het belangrijke rekening te houden met een aantal zaken. Voor je het weet ben je je recht op een uitkering kwijt!


Melden gebroken link      Disclaimer      Link aanmelden