Landelijk

Regionaal

Economisch

Sport

Kunst & cultuur

Wetenschap

ICT


Google
Deze site Web


 Mr. Online  
?Advocaat Grapperhaus (A&O) minister van Justitie?

De geruchtenmachine in Den Haag draait op volle toeren. Advocaat Ferdinand Grapperhaus, voormalig bestuursvoorzitter van Allen & Overy, zou de nieuwe minister van Justitie worden. Wat vinden we daarvan? ?Rutger Castricum (PowNews), maak je borst maar nat.?

Bij Allen & Overy kan woordvoerder Mieke de Vos niets zeggen: ?Geen reactie?. Mijke Houwerzijl, hoogleraar arbeidsrecht in Tilburg en Groningen, denkt vooral dat Grapperhaus ?veel aan kan? omdat hij over ?veel energie? beschikt. Rianne Letschert, rector magnificus van de Universiteit Maastricht ? waar Grapperhaus de leerstoel (Europees) arbeidsrecht bezet ? kent hem niet persoonlijk maar laat wel weten dat hij een ?zeer gewaardeerd jurist is?.

Arbeidsrechtadvocaat Dirk Jan Rutgers (Rutgers & Posch) kent Grapperhaus wel goed. ?Het zou fantastisch zijn als hij minister wordt. Hij heeft veel voor het arbeidsrecht gedaan maar heeft zich breder dan dat ontwikkeld. Hij is zeer innovatief en oplossingsgericht, waardoor hij dat departement goed aankan. Verder kan hij een duidelijke koers uitzetten en dat op een vrolijke manier verpakken. Inhoudelijk kan hij hard zijn maar de persoonlijke verhoudingen staan bij hem voorop.?

Ook Stefan Sagel, advocaat bij De Brauw en hoogleraar arbeidsrecht in Leiden, kent Grapperhaus goed. ?Een stevige persoonlijkheid met het hart op de goede plek. Met een uitmuntend gevoel voor humor. Ik kijk reikhalzend uit naar zijn eerste interview met PowNews want dat kan hij wel aan. Rutger Castricum, maak je borst maar nat. Verder heeft Grapperhaus veel bestuurlijke ervaring. Het bij elkaar houden van compagnons in een groot advocatenkantoor is niet makkelijk, maar hij beschikte klaarblijkelijk wel over de vaardigheden dat goed te doen.?

Ferdinand Grapperhaus (1959) is de oudste zoon van fiscaal jurist Ferd Grapperhaus, die staatssecretaris van FinanciŽn was in het kabinet-De Jong (1967-1971) en hoogleraar belastingrecht in Leiden. Die had de enigszins dwangneurotische gewoonte ? als hij achter de regeringstafel naar de Kamer luisterde ? om papieren te versnipperen, zodat er na afloop van de vergadering op de regeringstafel een hoopje confetti achterbleef.

Ferdinand Grapperhaus is sinds 2005 hoogleraar Europees arbeidsrecht in Maastricht en was tussen 2006 en 2015 kroonlid van de SER. Hij studeerde rechten aan de UvA en is sinds 1984 advocaat, momenteel bij Allen & Overy, waar hij partner is ? tot 1 september was hij bestuursvoorzitter. In 2013 deed hij nog een gooi naar het partijvoorzitterschap van het CDA. Op zijn Twitteraccount @ferdgrapperhaus (1240 volgers, 1650 tweets sinds november 2011) omschrijft hij zich onder andere als ?voetballer? en ?muziekmannetje? (Lennon en McCartney). Zijn laatste tweet (3 oktober): Veel respect voor de wijze waarop Jeanine #Hennis haar fouten toegaf en verantwoordelijkheid nam. Ook blogt Grapperhaus regelmatig.

Het bericht ?Advocaat Grapperhaus (A&O) minister van Justitie? verscheen eerst op Mr. Online.


?OM niet onder nieuwe minister van veiligheid?

Als er al twee bewindslieden op het huidige departement van Veiligheid & Justitie komen, dan moet het Openbaar Ministerie zeker niet worden ondergebracht bij de minister voor Veiligheid. Dat schrijft Rinus Otte, lid van het college van procureurs-generaal op de website Ivoren Toren. ?Het Openbaar Ministerie is er voor goede justitia en pas indirect voor de veiligheid.?

Waarom kan het OM niet vallen onder een minister voor Veiligheid?? zo hoorde Otte regelmatig. Het OM is toch een veiligheidsorganisatie? Officieren van justitie zijn toch boevenvangers?

Niets van dat alles, betoogt Otte †? tevens hoogleraar rechtspleging in Groningen ? in zijn opstel waarin hij de ?institutioneel ingebakken magistratelijkheid? van het OM benadrukt. ?Sinds het ontstaan van onze democratie is de magistratuur bedoeld om de individuele burger te beschermen tegen een oprukkende overheid en deze benodigde rechtsbescherming kon alleen worden geboden door een onafhankelijke strafrechter en een zo onafhankelijk mogelijke officier van justitie?, schrijft Otte. En: ?Het College van de Procureurs-Generaal heeft daarom gedurende het bijna 25 jaar omvattende bestuur gewaakt voor een zekere afstandelijkheid en het consequent beklemtonen van de bijzondere magistratelijke positie.?

Otte verwerpt de veelgehoorde kritiek dat het Openbaar Ministerie niet meer als magistraat denkt maar vaak een veiligheidsoplossing nastreeft ?die niet altijd meer van doen heeft met de belangen van de verdachte maar louter is gericht op recidive verminderende doeleinden?. Ofwel: ?Wie primair aan preventie doet en niet meer aan rechtsbescherming is geen magistraat.?

En juist omdat de officier van justitie ?een magistraat is en geen maatschappelijk werker of verlengde politiefunctionaris? heeft het OM weinig te zoeken bij een ministerie van Veiligheid ? ook al betekent het veel voor de veiligheid van Nederland. Het moet niet te dicht op de politie en uitvoeringsorganisaties worden gepositioneerd. Otte: ?Zodra het Openbaar Ministerie te veel wordt vereenzelvigd met het departement en de politie zal de roep gaan klinken van de zittende magistratuur en de advocatuur om het Openbaar Ministerie van het rechterlijke podium te verwijderen en plaats te laten nemen naast de advocaten, want dan is de officier van justitie immers eenvoudig een tegenpartij van de verdachte geworden. Dit zal het vertrouwen in de staande magistratuur als vervolgende en ? via de strafbeschikkingen ? berechtende instantie ? en daarmee de legitimering van de beslissingen van het Openbaar Ministerie ? onnodig en ongewenst aantasten.?

Het bericht ?OM niet onder nieuwe minister van veiligheid? verscheen eerst op Mr. Online.


Op zoek naar het Noorderlicht deze winter!?

Het noorderlicht is een adembenemend verschijnsel, wat vooral in het noorden van Europa voorkomt. Stap deze winter in het vliegtuig naar Fins Lapland en trek je sneeuwschoenen aan! †Ga onder begeleiding van je eigen gids op zoek naar het noorderlicht.

Op winteravontuur in Fins Lapland

Ontdek de magie van een wintervakantie in Fins Lapland. In het hoge noorden geniet je van een prachtige witte wereld. Hier wordt het nog ťcht winter! Het ongerepte sneeuwlandschap nodigt uit tot spannende winteractiviteiten. Zoals een sledetocht met enthousiaste husky?s. Of een tocht met de sneeuwscooter door besneeuwde bossen en bevroren meren. Met onderweg een wildernislunch bij een kampvuur en ?s avonds een Lapse maaltijd.

En natuurlijk ga je ook op zoek naar het noorderlicht!

Ontdek het noorderlicht

Ga op zoek naar het magische noorderlicht, een hele bijzondere ervaring! Tijdens een excursie word je naar de beste plekjes gebracht, weg van het licht van de bewoonde wereld. Tip: neem voor de mooiste foto?s een statief mee!

Wat is het noorderlicht precies?

Poollicht of noorderlicht ontstaat door explosies op de zon, waarbij elektrisch geladen deeltjes het heelal in worden geslingerd. Deze deeltjes komen bij de noord- en zuidpool de dampkring binnen, waardoor ze licht gaan geven. Om het noorderlicht te zien moet het donker en helder zijn. In het noorden van ScandinaviŽ kan dit vanaf september tot en met begin april. Het noorderlicht is een indrukwekkend spektakel. Het is vaak groen, maar kan ook wit zijn. En als het heel intens is zie je rode, roze en paarse randen rond het groen. Het mooiste is het licht als het heen en weer ?danst?.

Waar ga je op jacht naar het noorderlicht?

In het uiterste noorden van ScandinaviŽ, in bijvoorbeeld Fins Lapland, is een zoektocht naar het noorderlicht zeker een aanrader. Je hebt in het hoge noorden weinig kunstmatig licht: †Ideaal om het noorderlicht te spotten!

Wat is de ultieme manier om het noorderlicht te spotten?

Tijdens een noorderlicht excursie verlaat je de bewoonde wereld en probeer je, onder leiding van een gids, een glimp van dit natuurverschijnsel op te vangen.

Een excursie met een minibus is handig, zodat de gids snel van de ene plek naar de andere rijdt. Wil je liever iets actiever op jacht? Trek dan sneeuwschoenen aan en ga al wandelend door de sneeuw op zoek naar het noorderlicht. Tip voor de avonturiers: zoef met een sneeuwscooter door het witte landschap.

Het bericht Op zoek naar het Noorderlicht deze winter!? verscheen eerst op Mr. Online. Recht.nl nieuws  
Juridisch beleidsmedewerker bij de Provincie Flevoland te Lelystad
Circa 90 medewerkers van de afdeling Infrastructuur houden zich bij de Provincie bezig met de realisatie van projecten en het beheren van de droge en natte infrastructuur. Als juridisch beleidsmedewerker adviseer je medewerkers, management en het college van Gedeputeerde Staten op het gebied van...

Advocaat Mededingingsrecht bij Maverick Advocaten te Amsterdam
Maverick Advocaten is het boutique advocatenkantoordat zich exclusief toelegt op het mededingingsrecht, economische regulering en consumentenrecht. Vanwege de aanhoudende groei van de praktijk zoeken wij een advocaat mededingingsrecht met 3 tot ca. 8 jaar werkervaring. Wij bieden een prominente rol ...


 JuroFoon juridisch nieuws alle rechtsgebieden  
Verhuren van je te koop staande eigen woning; twee vliegen in ťťn klap?
Een goede vriend heeft zijn huis te koop staan. Om de maandelijkse kosten te drukken, woon jij daar tijdelijk tegen een kleine vergoeding. Maar is het eigenlijk wel toegestaan om een koopwoning te verhuren? Wat gebeurt er als de hypotheekvertrekker hier achter komt?†

ĎRuzie tussen ex-echtgenoten kost partneralimentatieí
Eerder dit jaar volgde een opvallende uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag. In deze zaak verspeelde een vrouw haar recht op partneralimentatie.†De vrouw maakt het leven van haar ex dusdanig zuur, dat de rechter ingreep. Modder gooien naar je ex, hoe ver kan je gaan?

Hoe is het afgelopen met GeenStijl? Mag je zomaar linken naar illegaal materiaal?
In 2011 plaatste GeenStijl een link naar uitgelekte naaktfoto's van de - toen nog te verschijnen - Playboy-shoot van Bekende Nederlander Britt Dekker. Een langslepende rechtszaak tussen Sanoma, de uitgever en GeenStijl volgde. Eindelijk deed het Europese Gerechtshof dit jaar uitspraak.


Zoek op deze website:
Google

 Nieuwsoverzicht  
Amazone hoeft geen schadevergoeding te betalen aan eigenaar dressuurpaard

?Een amazone uit Hooge-Mierde hoeft geen schadevergoeding te betalen aan de eigenaar van  dressuurpaard U2. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant zojuist bepaald. Ook de stal in Hooge Mierde waar het paard ruim drie jaar was ondergebracht, hoeft niet te betalen.

De eigenaar van U2, een inwoonster van New York, kocht het paard in 2004. Ze gaf een professionele amazone uit Hoog Mierde de opdracht het paard te trainen van 2006 tot medio 2013. Volgens de eigenaar liep het paard in die t...


Taakstraf voor dodelijk ongeval met graafmachine in Schijndel

?De rechtbank Oost-Brabant heeft een 57-jarige man uit Veghel veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van ťťn jaar. De man veroorzaakte met zijn graafmachine een ongeval waarbij een fietser om het leven kwam.

De man wilde in oktober 2013 met zijn graafmachine een fietser inhalen op de openbare weg in Schijndel. Hij week niet voldoende uit waardoor de fietser in de berm terecht kwam, ten val kwam en met zijn hoofd onder de wielen van de graafmach...


 Nieuwsoverzicht  
Jaarverslag 2014 Adviescommissie Afgesloten Strafzaken
De Adviescommissie Afgesloten Strafzaken (ACAS) ontving in 2014 negen adviesaanvragen van de procureur-generaal van het parket bij de Hoge Raad. De ACAS bracht in 2014 elf adviezen uit.
 
De Adviescommissie Afgesloten strafzaken adviseert de procureur-generaal over de wenselijkheid en de inhoud van onderzoek naar een mogelijke grond voor herziening van een afgesloten strafzaak. Een afgesloten strafzaak is een zaak waarin iemand definitief is veroordeeld.

PrejudiciŽle vragen over reikwijdte Europese Dienstenrichtlijn
De Hoge Raad heeft vandaag een aantal prejudiciŽle vragen gesteld  aan het Hof van Justitie van de Europese Unie over de reikwijdte van de Europese Dienstenrichtlijn.
 
In deze zaak heeft belanghebbende een overeenkomst met een gemeente gesloten om in de grond een glasvezelkabelnetwerk aan te leggen. Op grond van de Telecommunicatiewet heeft hij bij de gemeente melding gemaakt van de benodigde graafwerkzaamheden. Voor het in behandeling nemen van zijn a...


 JuroFoon juridisch nieuws Arbeidsrecht  
Arbeidstijden van kinderen in Nederland
De Internationale Dag tegen Kinderarbeid is ontstaan om meer aandacht te creŽren voor (het bestaan van) kinderarbeid. Maar hoe is het eigenlijk in Nederland geregeld? Vanaf welke leeftijd mogen kinderen in Nederland werken?

Vakantiedagen opnemen: wat je nog niet wist
Het is bijna zomer, vakantietijd. Tijd om je vakantiedagen op te nemen en die leuke reis te boeken! Maar hoe regel je dat met je werkgever? Jurofoon legt het proces van vakantiedagen opnemen uit.

Ziek thuis? Werk niet mee aan je eigen ontslag!
Wanneer jij voor een langere, aaneengesloten periode ziek bent en jouw werkgever aangeeft jouw contract te willen beŽindigen, is het belangrijke rekening te houden met een aantal zaken. Voor je het weet ben je je recht op een uitkering kwijt!


Melden gebroken link      Disclaimer      Link aanmelden