Drukkere wegen, langere files en oneindige reistijden, tegenwoordig zien we alleen maar meer auto’s op de weg. Zeker naarmate de bevolkingsaantallen blijven toenemen, worden de wegen voller en de luchtkwaliteit slechter. Er zijn een aantal oplossingen die kunnen helpen tegen dit probleem, een daarvan is de deelauto. In deze blog verkennen we wat deelauto’s precies zijn, gaan we het hebben over de voor- en nadelen ervan én vertellen we je hoe ze kunnen bijdragen aan duurzamere mobiliteit. Dus wil je meer weten over deelauto’s? Lees dan snel verder!
Wat zijn deelauto’s?
Deelauto’s worden gezien als een innovatief vervoersconcept waarbij een groep auto’s gedeeld wordt door meerdere gebruikers. In plaats van een eigen auto te hebben, heb je toegang tot een deelautosysteem samen met andere leden. Bij dit deelautosysteem zitten verschillende auto’s die verspreid staan over een regio of stad. De auto kan worden gereserveerd voor een bepaalde periode, zodat je de auto kunt gebruiken. Na de gereserveerde periode kun je de auto weer terugbrengen naar een aangewezen parkeerplek. Hierna kan iemand anders de auto weer reserveren, ophalen en terugbrengen zonder problemen. Met dit concept heb je dus toegang tot de voordelen van een auto, zonder dat je vast zit aan de bijkomende kosten en verantwoordelijkheden.
Hoe werkt het deelautosysteem?
Het deelautosysteem is vrij eenvoudig in gebruik. Via een app of website kun je een deelauto reserveren voor een bepaalde periode, variërend van een uur tot meerdere dagen. Vervolgens kun je op de gereserveerde tijd de auto ophalen en na gebruik weer terugbrengen naar de aangewezen parkeerplek. Zo is deze auto weer beschikbaar voor andere leden. Misschien heb je altijd tegen autorijden of het aanschaffen van een auto opgekeken vanwege de kosten. Met het deelautosysteem is dat verleden tijd, dus doe nog snel een spoedcursus voor je rijbewijs in Breda en ga binnenkort op pad met een deelauto.
De voordelen van deelauto’s
Een van de belangrijkste voordelen van deelauto’s is dat ze dus bijdragen aan een vermindering van het aantal auto’s op de weg. Zeker in grote steden blijft de verkeersdrukte stijgen en het aantal beschikbare parkeerplekken wordt steeds minder. Met het deelautosysteem maken meerdere mensen gebruik van dezelfde auto, waardoor er minder behoefte is aan een privé auto. Uiteindelijk wordt de beschikbare parkeerruimte beter benut en is het beter voor het milieu. Ook zullen mensen hierdoor bewuster worden van het gebruik van de auto en voor kleinere stukken al sneller de fiets of het openbaar vervoer pakken. Voor leden van het systeem scheelt het onderhoudskosten, een gedeelde auto zorgt ook voor gedeelde kosten. Een andere optie die ook veel gekozen wordt in Nederland is financial lease, vaak vanwege de beperking van onvoorziene kosten, net als bij het deelautosysteem. Er zijn dus genoeg voordelen die komen kijken bij het deelautosysteem, zeker waard om eens onderzoek naar te doen!
De nadelen van deelauto’s
Hoewel deelauto’s verschillende voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Een van de grootste uitdagingen is namelijk de beschikbaarheid, want wat doe je als je een auto nodig hebt, maar er geen beschikbaar is? Zeker als je last minute ergens naartoe moet en dus geen tijd hebt gehad om een auto te reserveren. Daarnaast zijn deelauto’s iets minder flexibel, omdat je de auto moet reserveren, ophalen en terugbrengen. Ook als je dingen moet vervoeren, met bijvoorbeeld een aanhanger, zul je de auto naar de aanhanger toe moeten brengen in plaats van dat deze op dezelfde plek aanwezig zijn. Let wel op dat je een aanhanger rijbewijs nodig hebt in Breda om hiermee te kunnen rijden, maar als je die hebt is het natuurlijk geen probleem. Hetzelfde geldt voor andere persoonlijke eigendommen, kinderzitjes of sneeuwkettingen kun je niet in de auto laten liggen.
Als je altijd in de nieuwste auto wilt rijden, is het deelautosysteem misschien niets voor jou. Je kunt namelijk niet kiezen welke auto’s beschikbaar worden gesteld. Ook als je overal in de media de nieuwste auto’s ziet, heeft dit geen invloed op het deelautosysteem. Tot slot is er het risico dat de vorige gebruiker de auto niet schoon heeft achtergelaten of zelfs beschadigd heeft, wat natuurlijk kan zorgen voor ongemak. Neem dit dus zeker mee in het maken van de beslissing. De nadelen zijn niet onoverkomelijk, maar je moet misschien wel nog even goed over nadenken.
Deelauto’s kunnen dus een veelbelovende oplossing zijn als het gaat om de groeiende verkeersdrukte en milieu-uitdagingen. Hoewel er enkele obstakels zijn, zien we steeds meer steden en mensen gebruik maken van het deelautosysteem. Dus wie weet zien we over een aantal jaren alleen nog maar deelauto’s in de grote steden!