Zo maak je een aanbouw aan je huis in Spanje

21 juni 2024
by
Joep

Het toevoegen van een aanbouw aan je huis in Spanje kan een fantastische manier zijn om extra ruimte en functionaliteit aan je woning toe te voegen zonder dat je direct een nieuwe woning hoeft te kopen of huren. Of het nu gaat om het creëren van een zonnige serre, een uitgebreide keuken of een gastenverblijf, een aanbouw biedt meerwaarde. Voordat je aan dit avontuur begint, moet je wel weten hoe je een aanbouw maakt. In dit artikel nemen we je stap voor stap mee door het proces van het maken van een aanbouw aan je huis in Spanje.

Fundering maken

Een fundering is de basis van je aanbouw. Het maken van een fundering is cruciaal voor de veiligheid en kwaliteit van de rest van je aanbouw. Dit begint met een constructieberekening en het uitmeten van de fundering. Na het grondwerk wordt eerst een bekisting geplaatst, waarna de fundering gestort kan worden.

Beton storten

Na de plaatsing van bouwstaalmatten, wordt beton gestort. Hierna moet je het beton tijd geven om op te drogen. Dit kan enkele dagen duren in de Spaanse zon. Voor een volledige uitharding dien je echter 28 dagen aan te houden. Snel beton storten? 35 kuub in een uur met een compacte pomp? Maak dan een afspraak met Bombeos de Hormigon Costa Blanca. Dit bedrijf werkt in Spanje met een kleine Putzmeister betonpomp op aanhangwagen en flexibele slang afmetingen, waardoor zelfs de moeilijkst bereikbare plekken bereikbaar zijn. De straatjes in Spanje staan immers niet bekend om hun breedheid.

Gevel openbreken

Het openen van een bestaande gevel voor een aanbouw is een strategische en technisch uitdagende stap in het uitbreiden van een woning. Voorafgaand aan de daadwerkelijke werkzaamheden wordt een gedetailleerd plan opgesteld, waarbij zorgvuldig rekening wordt gehouden met zowel architectonische als structurele overwegingen. Dit proces omvat vaak het gebruik van gespecialiseerde technieken zoals het plaatsen van stalen balken om de belasting van de bovenliggende structuren te ondersteunen.

Opbouw muren van aanbouw

Hierna kun je beginnen met de opbouw van de spouwmuur. Je kunt hierbij gebruikmaken van houten frames of gasbetonblokken. Staat je binnenblad, dan kun je ook spouwmuurisolatie toevoegen. De RC-waarde moet hierbij minimaal 4,5 m²K/W zijn. Bij houten frames als bij een binnenblad, kun je vervolgens beginnen met het afwerken met gipsplaten.

Dakconstructie maken

Nu de binnenmuren staan kun je je richten op het plaatsen van de balklagen, gezien vele aanbouw soorten een plat dak bevatten. Ook bij de dakconstructie moet gelet worden op de RC-waarde. Die moet 6,0 m²K/W zijn. Je wilt immers aangename temperaturen in je aanbouw hebben, ook tijdens de warme, Spaanse zomers.

Elektriciteit installeren

Het installeren van elektriciteit in een aanbouw is een cruciale stap in het voltooien van een bouwproject. Het proces begint met het ontwerpen van een gedetailleerd elektrisch plan, waarbij rekening wordt gehouden met de specifieke behoeften en lay-out van de nieuwe ruimte. Er worden leidingen gelegd om stroom naar verschillende punten te brengen.

Buitenmuren plaatsen

Nu is het tijd om het buitenblad te plaatsen. Welke metselstenen je kiest, is afhankelijk van hoe je Spaanse casa erbij staat. Wil je hiervan juist afwijken of moet de aanbouw samenvallen met de stijl van je woning? Houd wel bij de opbouw van je buitenwanden rekening met raamkozijnen en deurkozijnen.

Dakbedekking plaatsen

Het installeren van bitumen of EPDM op het dak van een aanbouw is een belangrijke stap om de waterdichtheid en duurzaamheid van het gebouw te waarborgen. Bitumen, een traditioneel materiaal, wordt aangebracht in meerdere lagen met behulp van warmte om een sterke en waterdichte laag te vormen. EPDM daarentegen is een synthetisch rubber dat in één stuk wordt gelegd, wat zorgt voor een naadloze en flexibele bedekking die goed bestand is tegen UV-straling en weersinvloeden. Wel handig in de felle temperaturen van Spanje.

Afwatering aanbrengen

Zorg ook ervoor, zeker in een Spaanse regio waar wel eens regen valt, dat hemelwater goed afgevoerd kan worden, want een overschot aan hemelwater heeft een negatieve invloed op de levensduur van je dakbedekking. Zorg dus voor een goede hemelwaterafvoer, zoals regenpijpen.

Dek vloer installeren

Je betonnen fundering is inmiddels klaar om afgedekt te worden. De dekvloer brengt de vloer op de juiste hoogte. Zandcementvloeren worden hiervoor over het algemeen veel gekozen. In deze laatste fase van je bouwproject breng je ook leidingen aan en eventueel een vloerverwarming. Als dit gebeurd is, laat je de vloer egaliseren. Als je jouw aanbouw gebruikt als tweede keuken, kun je je nu richten op de juiste materialen voor je keuken.

Rense
Rense

Ik ben Rense, een journalist met een passie voor media en het laatste nieuws. Ik ben begonnen als een freelance journalist en heb sindsdien een aantal artikelen voor verschillende kranten geschreven, waaronder een paar voor de krant waar ik nu voor werk. Ik schrijf over een scala aan onderwerpen, zoals politiek, technologie, entertainment en cultuur. Ik schrijf ook regelmatig stukken over hoe de media onze samenleving beïnvloeden. Ik houd ervan om nieuwe ideeën en perspectieven te verkennen en deze vervolgens te delen met mijn lezers. Ik ben dan ook erg trots op de kennis en ervaring die ik heb opgedaan in de mediawereld.