Een van de onderdelen van de gezondheidszorg is de farmaceutische industrie. In deze industrie wordt er natuurlijk heel veel met verpakkingen gewerkt, maar hoe duurzaam is dat nu eigenlijk? En welke dingen kun je doen om verpakkingen duurzamer te maken? In deze blog gaan we dieper in op enkele manieren hoe de verpakkingen duurzamer gemaakt kunnen worden.
Maak gebruik van gerecyclede en recyclebare materialen
Een van de meest directe methoden om de duurzaamheid van verpakkingen te verbeteren is om gebruik te maken van materialen die gerecycled kunnen worden. Materialen zoals gerecycled plastic, papier, karton of katoen kunnen de vraag naar nieuwe grondstoffen verminderen en hierdoor ook invloed hebben op de duurzaamheid. Lees hier meer over de katoen in pillendoosjes. Bovendien moeten farmaceutische bedrijven streven naar het ontwerpen van verpakkingen die gemakkelijk recyclebaar zijn aan het einde van hun levensduur.
Vermindering van verpakkingsgrootte
Een andere manier om duurzamere farmaceutische verpakkingen te maken is door middel van de grootte en het gewicht aan te passen. Bedrijven kunnen het gebruik van materialen verminderen en tegelijkertijd de efficiëntie in het transport verbeteren. Dit leidt niet alleen tot minder materiaalgebruik, maar ook tot een vermindering van de CO2-uitstoot tijdens het transportproces.
Implementatie van retourprogramma’s
Retourprogramma’s voor medicijnenverpakkingen kunnen helpen om materiaal te hergebruiken en de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen gaat te verminderen. Door consumenten een gemakkelijke manier te bieden om lege verpakkingen terug te brengen kunnen materialen worden ingezameld voor recycling of hergebruik. Hierdoor is het dus mogelijk om de verpakkingen te vervormen en zo opnieuw te gebruiken. Door middel van deze keuze kan je grondstoffen bewaren, want eerder gebruikte grondstoffen worden opnieuw gebruikt.
Innovaties in verpakkingsontwerp
Het ontwerpen van multi-dose verpakkingen of het gebruik van verpakkingen die meerdere doses in één eenheid combineren zullen het materiaal gebruik verminderen. Dit draagt niet alleen bij aan het milieu, maar ook aan gezondheidsvoordelen. Het herontwerpen van verpakkingen om zonder secundaire en tertiaire verpakkingen te functioneren, aanzienlijk bijdragen aan duurzaamheidsdoelen. Door middel van het maken van de juiste verpakkingen kan je dus ervoor zorgen dat er minder materiaal verspild raakt, maar hierdoor is het ook mogelijk om meer medicijnen in een verpakking te plaatsen. Op de lange termijn bespaart dit ook op materiaal want er hoeft minder gebruikt te worden voor meer medicijnen.
De transitie naar duurzame verpakkingen is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook tijd en geld besparen. Mocht je meer naar de fabriekskant kijken, dan leer ik je hier graag meer over veiligheidsrisico’s! Door bepaalde duurzame keuzes te maken is het mogelijk om samen te streven naar een beter milieu.