Warmtepompen worden steeds populairder in Nederland. Het aantal verkochte warmtepompen heeft een recordstijging doorgemaakt de afgelopen tijd. Lees in deze blog meer over warmtepompen en waarom deze nu zo populair zijn.
Onzekerheid over de gasprijs
De populariteit van de warmtepomp wordt gestimuleerd door de onzekerheid van de gasprijs en het aflopen van het prijsplafond door de energiekosten. Huizenbezitters die de ketel van hun centrale verwarming moeten vervangen denken daardoor serieus na over een warmtepomp als vervanging. Hierbij is de hybride warmtepomp populair. Deze werkt in combinatie met de cv-ketel.
Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp onttrekt warmte aan de lucht, de bodem of het grondwater en geeft dit af aan je woning. Een warmtepomp heeft maar 20% elektriciteit nodig en de overige 80% wordt er warmte geproduceerd op hernieuwbare energie. Het is dus een goedkoper alternatief voor cv-ketels. Een warmtepomp is wel alleen maar geschikt als je huis goed geïsoleerd is. Je woning wordt namelijk verwarmd op een lage temperatuur.
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp haalt gratis warmte uit de natuur om je woning, sanitair en water te verwarmen. De warmtepomp pompt warmte van buiten naar binnen via koelvloeistof in een gesloten circuit. Eerst neemt de koolvloeistof warmte uit de buitenlucht. De vloeistof wordt verdampt, waardoor de koelvloeistof omgevingswarmte opneemt. Vervolgens wordt de temperatuur van de omgevingswarmte verhoogd. De warmtepomp geeft deze warmte af aan de verwarmingssystemen. Hierna begint de heel cyclus weer opnieuw. Wil jij kijken naar de mogelijkheden voor het aanschaffen van een warmtepomp in je huis? Kijk dan hier voor een warmtepomp in Nijmegen.
De voordelen van een warmtepomp
Hieronder worden verschillende voordelen benoemd van een warmtepomp:
Minder CO2-uitstoot:
Het gebruik van aardgas is niet goed voor het milieu. Het is een oorzaak van het broeikaseffect in de atmosfeer. Hierdoor warmt de aarde steeds meer op. Hierdoor zien we in de afgelopen jaren steeds meer bosbranden als gevolg van hele droge zoemers. De warmtepomp gebruikt dus geen aardgas. Het zorgt ervoor dat je huis milieuvriendelijk wordt. Hij haalt warmte uit de lucht of de bodem. Het stoot daarbij eens stuk minder CO2 uit. Een warmtepomp werkt alleen maar op elektriciteit.
Vergoot de waarde van je woning:
Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor mensen. We werken dus hard aan een toekomst zonder gas. Over enkele jaren zal er nog maar amper gas gebruikt worden. Dat komt doordat steeds meer hun huis elektrisch laten verwarmen door een waterpomp. Door een warmtepomp in je huis te laten installeren, zal dit een gunstig effect hebben op de energielabel van je huis.
Je verbruikt minder energie
Daarnaast verbruik je minder energie als je een waterpomp gebruikt. Steeds meer mensen gaan energie vergelijken. Een warmtepomp gaat ook goed in combinatie met zonnepanelen. Met deze zonnepanelen kun je de energie die warmtepomp gebruikt zelf opwekken.
Gebruik subsidies
Er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor het aanschaffen van een warmtepomp. Hoeveel je exact van subsidiebedrag kunt krijgen, is afhankelijk van verschillende zaken. Het krijgen van een subsidie is vaak alleen beschikbaar voor bepaalde soorten merken warmtepompen. Tegenwoordig kun je ook een warmtepomp leasen.
Makkelijk in onderhoud
Een warmtepomp is niet onderhoudsvrij, maar het is wel makkelijk in onderhoud. De pomp moet gemiddeld twee keer per jaar onderhouden worden.