Overzicht & nieuws
  Alcoholtest
  Allergie
  ADHD
  Algemeen
  Alzheimer, Ziekte van
  Artrose
  Astma
  Autisme
  Bloedziekten
  BMI
  Diabetes
  Dyslexie
  Eetstoornissen
  Fitness
  Gebit
  Gewicht & voeding
  Griep
  Haaruitval
  Hart- en vaatziekten
  Heupafwijkingen
  HIV / Aids
  Hoofdpijn
  Hoogsensitief
  Homeopathie
  Huidziekten
  Kanker
  Keel- neus- en oor
  Longontsteking
  ME-CVS
  Menopauze
  Multiple sclerose
  Nierziekten
  Zorgverzekering
  Oogaandoeningen
  Opvoeding
  Ouder worden
  Plastische chirurgie
  Psycho-sociaal
  Reuma
  Rugklachten
  Seksualiteit
  Trombose
  Whiplash
  Ziekte van Lyme
  Zwangerschap
  Divers

  Contact

 
Wat is 'hoog sensitief'?
Een hoog sensitief persoon (Engels: highly sensitive person), afgekort HSP, is iemand die een gevoeliger zenuwstelsel heeft dan gemiddeld. Deze benaming is geïntroduceerd door de psychologe Elaine N. Aron, die hier verschillende boeken over heeft geschreven en die zelf zegt ook een HSP te zijn.
In het Nederlands wordt highly sensitive soms vertaald als "hoog sensitief", maar vaker als "hooggevoelig".
(Bron: Wikipedia.nl

Hooggevoeligheid (High Sensivity)
Overgevoelige kinderen
Het maakt niet uit hoe je ze noemt: hoogbegaafd, nieuwetijdskind, watje, slapje, of overgevoelig tiep. Sommige kinderen zijn gewoon een beetje anders. Wat het nu precies is, is niet duidelijk, maar om welke kinderen het gaat vaak wel. Sterke kinderen krijgen de slappe lach, zwakkeren de slappe huil.
Is mijn kind hoogsensitief?
Landelijk informatiepunt Hoog Sensitieve Kinderen.
Doelstelling van LiHSK is het bieden van advies en informatie over hoogsensitieve kinderen in onderwijs en opvoeding, door middel van informatieve brochures, het tijdschrift Lugos, lezingen en thema-dagen. Verder is er het educatieve programma '4Learning', waarin kinderen belevings- en ervaringsgericht kunnen leren: engels, rekenen, natuur enzovoort.

Susan Marletta-Hart
De schrijfster van o.a. "Leven met Hooggevoeligheid".

Forum voor HSP jongeren

Hooggevoeligheid (High Sensivity)
Vereniging Hooggevoelig Nederland

Gevoeligheid als kracht

HSP Vlaanderen
De Vlaamse vereniging voor Hooggevoelige Personen.

Hooggevoelig.nl
Uitgebreide en informatieve site over HSP.

23 vragen HSP test
Uitgebreide en informatieve site over HSP.

Datingsite voor hoogsensitieven
Website voor sensitives die op zoek zijn naar relaties en vriendschap vanuit gevoel en hooggevoeligheid
Gesponsorde links

 LiHSK  
Nieuw: hooggevoeligheid speel- en coachingskaarten

kaartenDoe meer met hooggevoeligheid! Met deze set kaarten help je kinderen begrijpen wat het betekent om hooggevoelig te zijn. Kinderen krijgen inzicht in de onzekere maar vooral ook de krachtige aspecten van deze karaktereigenschap. Uniek aan deze set kaarten is dat je zelf je werkvorm kiest: gebruik de kaarten als spel of zet ze in als hulpmiddel bij begeleiding en coaching.

Spel: Hooggevoeligheid kent kwaliteiten, maar ook overprikkelingsreacties, zoals vermoeidheid en boosheid. Overwin die overprikkeling! Verzamel kenmerk-kaarten en zorg ervoor dat je je kwaliteiten compleet hebt voordat je tegenstander je tot overprikkeling brengt. Dit spel kent ook een coöperatieve variant: wees overprikkeling voor, door als team zo snel mogelijk de kwaliteiten van hooggevoeligheid te verzamelen. Vanaf 8 jaar.

Coachingskaarten: Ieder hooggevoelig kind is anders. Met behulp van 32 kenmerk-kaarten kun je het unieke profiel van een kind uitbeelden en zo een gesprek in gang zetten. De kaarten bevatten vragen, opdrachten en tips om met een kind van gedachten te wisselen over zijn of haar kwaliteiten en eventuele overprikkelingsreacties. Om de kaarten meer specifiek in te zetten zijn verschillende handige werkvormen toegevoegd.

Door de praktische en toegankelijke samenstelling zijn de hooggevoeligheidskaarten op vele gebieden inzetbaar en geschikt voor ouders, leerkrachten, intern begeleiders en hulpverleners.

De hooggevoeligheidskaarten zijn verkrijgbaar in de LiHSK-webshop.

 


Gevoeligheid in de klas

gevoeligheid in de klasHet boek ‘Gevoeligheid in de klas’, over de herkenning en begeleiding van gevoelige kinderen op de basisschool, is bedoeld voor leerkrachten en intern begeleiders in het basisonderwijs, maar ook voor ouders met een gevoelig kind op de basisschool biedt dit boek waardevolle informatie. Dit boek is nu verkrijgbaar in onze webshop.

Meer informatie over het boek

Het boek direct bestellen


Nu verkrijgbaar: HSK-XL nr. 4

hskxl4 HSK-XL is ons full-colour magazine over hoogsensitieve kinderen. In het nieuwste nummer artikelen van Josina Intrabartolo (over gymles) en Annita Smit (hoe praat je als leerkracht met een gevoelig kind?). Verder interviews met Annek Tol (over de kracht van hooggevoeligheid), Sylvia van Zoeren (over het platform Wijze Ouders), dr. Judith Deckers-Kocken (over voeding), Barbara Allen (over hooggevoeligheid in Engeland) en Amanda van Mulligen (inclusief haar blog over hooggevoeligheid in het Nederlandse onderwijs).

HSK-XL nr. 4 is nu verkrijgbaar in onze webshop.
Vind hier meer informatie over de artikelen.Melden gebroken link      Disclaimer      Link aanmelden