Landelijke kranten
  Regionale kranten
  Lokale kranten
  Weblogs
  Opiniebladen
  Autobladen
  Mannenbladen
  Vrouwenbladen
  Gay
  Jeugdbladen
  Opvoeding
  Computerbladen
  ICT-nieuws
  Filmmagazines
  Omroepbladen
  Muziekbladen
  Proefabonnementen
  Roddelbladen / show
  Sportbladen
  Reizen / vakantie
  Marketing / reclame
  Zakelijk / financieel
  Diverse bladen
  Humor
  Radio en TV  ContactHandboek nederlandsepers.nl
Hier kunt u uitgebreide, up-to-date en onafhankelijke informatie over bijna 8.000 in Nederland verspreide binnen- en buitenlandse titels ook op het internet raadplegen.

Journalistiek NL
Links voor journalisten. 


Your Out Online
Nieuws en actualiteiten. Because there is more to explore!Management forum De Scopist

De Scopist is het management forum van Management Scope, een weblog waarop topjournalisten en gastauteurs hun visie geven over politiek, bedrijfs-, financieel- en economisch nieuws.

Webregio
WebRegio Media is het grootste multimediabedrijf in Noord-Holland. Met zeven regionale internetportalen (www.WebRegio.nl) en twee huis-aan-huisbladen is WebRegio Media de belangrijkste speler op het gebied van nieuws en informatie met een regionale invalshoek.

Medianieuwtjes
Medianieuws uit binnen- en buitenland.

DeFotojournalist.nl
Online journalistieke beeldbank van Nederland. Hier vind je snel en gemakkelijk de foto of fotograaf die je zoekt.


 Mediajournaal.nl  
Mediajournaal.nl stopt
Mediajournaal.nl stopt. Na 13 jaar, inclusief de start als Medialog en enkele onderbrekingen, is het mooi geweest en komt er een eind aan dit weblog over mediazaken. Alle (trouwe) bezoekers bedankt voor het bezoek en de reacties.

Kijkcijfers zaterdag: SBS6 opnieuw gedegradeerd tot vierde zender
#AYNIL 1.9mln #WIDM 1.8 #WeetIkVeel 1.7 #Kassa 1.2 #Schaatsen 1.2 #Moltalk 1.0 #Cojones 761K #VerborgenVerleden 685 #Campinglife 723 #Buutvrij 566 #RTL4 23.1 #NPO1 19.2 #NPO2 10.6 #SBS6 6.8

BinnensteBuiten krijgt weekendeditie
Het KRO-NCRV programma BinnensteBuiten, dat in de plaats kwam van Man bijt Hond, krijgt nu ook een weekendeditie. Hierin worden een aantal ‘hoogtepunten’ uit de afgelopen week getoond. BinnensteBuiten is vanaf 5 oktober 2015 iedere werkdag om 18.50 op NPO 2 te zien en heeft inmiddels een grote groep vaste groep kijkers aan zich gebonden, […]

BNR maakt programma over Europese thema?s
Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk krijgen vanaf vandaag een eigen radioprogramma op BNR. Tijdens het Nederlands voorzitterschap van de EU zijn ze elke zaterdagmorgen om 12 uur te horen in Boekestijn vs. De Wijk. In het programma debateren beide heren met elkaar en een speciale gast over Europese ontwikkelingen. Het programma wordt gepresenteerd […]

 Mediacourant.nl  
Linda de Mol verbijsterd: ?Ik had niks met Ed Nijpels!?
Linda de Mol vindt het bizar dat Ed Nijpels in de NPO 1-rubriek EenVandaag beweert dat zij zijn eerste liefde uit de mediawereld was. Het is volstrekte onzin. Dat laat ze weten in een verklaring aan media als De Telegraaf en RTL Boulevard. De Mol begrijpt niet waarom Nijpels dit soort dingen zegt. “Een relatie? Ik […]

Jan de Hoop: ?Waar heeft Boulevard het over?!?
De meeste sterren waar RTL Boulevard over bericht zijn bij RTL Nieuws-ster Jan de Hoop onbekend. Hij vraagt zich bij veel sterren af wie ze in vredesnaam zijn. Dat laat hij weten op Twitter. De Hoop vindt het hoogst merkwaardig. “Ik zit net op de pagina van RTL Boulevard te kijken en ik moet bekennen dat […]

 Mediaonderzoek.nl  
Media Utopia 2.0 ? deel 5 (slot)

In dit vijfde en laatste deel over RfP van het nieuwe crossmediale onderzoek ga ik in op de koppeling van het bereik en de contacten van de losstaande onderzoeken voor digital, kijken, luisteren en lezen (contract 3) en de harmonisatie van content en campagnes van televisie, radio en digital (contract 5). In de andere contracten (zie eerdere delen van deze serie) zijn de bereiksmetingen voor digital, kijken, luisteren en lezen beschreven, alsmede de wensen voor DGM en MSS.

Voor contract 3 wordt feitelijk een hernieuwde versie beschreven van CrossMedia:Tijd (CMT). Dit project werd eind 2017 gelanceerd en betreft een datafusie tussen de verschillende bereiksonderzoeken (inclusief OOH), met als eindresultaat een tool waarmee op strategisch niveau gepland kan worden en waarmee het netto bereik en overlap van campagnes over de mediumtypen heen berekend kan worden. Stel je wil een budget van ? 500.000,- verdelen over dagbladen, radio en internet, dan kan CMT je helpen om dit budget te optimaliseren op doelgroep-, mediumtype- en titelniveau.

Een kleiner crossmedia-project is NOM Mediamerken, waarin het bereik van print en online zijn gecombineerd. Van een groot aantal mediamerken is het bereik van elk van de verschijningsvormen berekend, maar ook de overlap van dat bereik tussen de verschijningsvormen.

Hub

Voor CMT is destijds Media:Tijd als hub gebruikt om de verschillende onderzoeken aan elkaar te koppelen. En ook voor Media:Tijd wordt in de RfP een voorstel gevraagd, maar er staat ook nadrukkelijk bij dat de ?time spent? voor een groot deel al in de bereiksmetingen zelf zal moeten zitten. Dit met uitzondering voor ?papierlezen? en daarvoor wordt specifiek naar een tijdsmeting gevraagd om die vervolgens te koppelen aan digital, kijken en luisteren.

De onderzoeksbureaus wordt gevraagd een oplossing aan te bieden waarin het bereik van de losse metingen voor kijken, luisteren en lezen wordt gekoppeld tot een geïntegreerde planningsbase. Daarmee wordt de mogelijkheid opengelaten om ?Media:Tijd? als hub te gebruiken, maar er is ook een optie om het vanuit single source metingen te benaderen. Dat is aan de bureaus. Dat is natuurlijk wel een lastige, aangezien degene die inschrijft op dit contract nog niet weet hoe de nieuwe metingen eruitzien, tenzij één bureau zowel contract 1 als contract 3 binnenhaalt. Hier zit wat mij betreft nog een los eindje in de RfP, ongeacht het feit of Media:Tijd als hub wordt ingezet.

Harmonisatie

Het laatste contract van de RfP is contract 5, waarin de harmonisatie van de data is geregeld. De RfP geeft een uitgebreide beschrijving van de harmonisatie binnen televisie en radio en dan vooral over hoe het nu is geregeld. Denk hierbij aan een nauwkeurige beschrijving van zenders, programma?s, tijdstippen en informatie over campagnes. De harmonisatie zorgt ervoor dat een programma of een campagne goed is terug te vinden in alle domeinen en platformen. Essentieel voor het componeren van een mediamerk en voor het berekenen van campagneresultaten.

De kracht van het nieuwe crossmediale onderzoek zit ?m straks in de harmonisatie over kijken, luisteren, lezen en vooral digital heen. Voor dat deel is slechts een paragraaf met wensen gereserveerd in de RfP, die zich als volgt laat samenvatten:

 • Content:
  • Vastleggen van het eigendom van een platform, mediamerk en/of submerk.
  • Classificatie van een pagina naar homepage, artikel, zoekresultaat, forum etc.
  • Classificatie van de content naar soort (entertainment, nieuws, gaming, kindercontent, vloggers/influencers.
  • Brand Safety elementen.

De laatste wordt niet toegelicht, maar heeft ongetwijfeld te maken met de wens van de adverteerders voor een betere digitale omgeving voor het plaatsen van advertenties. Via BVA hebben de adverteerders onlangs een achttal principes gepubliceerd, waaronder die van Brand Safety.

 • Campagnes:
  • Adverteerder en merk
  • Producteigenschappen
  • Formaat van de uiting, type boodschap
  • Context, waar is het getoond en in welke context.

Dunnetjes

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het onderwerp harmonisatie wat dunnetjes oogt voor een RfP met grote crossmediale ambities. Waarvoor hulde, dat zeker! Maar als crossmedia de rode draad is, digitaal first een belangrijk thema is en we praten over kijken, lezen en luisteren, dan verwacht je minimaal een denkrichting over hoe je vanuit die invalshoeken de harmonisatie voor je ziet. Er wordt wel gesproken over ?machine learning? en ?artificial intelligence? als mogelijke oplossing, maar zonder toelichting. ?k Ben dan ook heel benieuwd waar de inschrijvers op dit contract straks mee komen.

De harmonisatie betreft zoals gezegd niet alleen de content, maar ook de campagnes. Een belangrijk deel van de (data voor) harmonisatie zal dan ook bij de adverteerders en mediabureaus vandaan moeten komen. Zij beheren de campagnegegevens en kopen in op digital, kijken, luisteren (en lezen). Zij weten dus precies waar de meetpunten, touchpoints zo u wilt, zitten. Onderstaand heb ik geprobeerd dat schematisch weer te geven:

Samenstelling: Mediaonderzoek.nl

De drie mediamerken zien hier verticaal weergegeven, waarbij elk van de drie merken een deel kijken, luisteren, lezen en/of digitaal heeft, waarbij digitaal kan bestaan uit kijken, luisteren en/of lezen. Een campagne loopt over de merken en verschijningsvormen heen en de adverteerder/mediabureau zal primair geïnteresseerd zijn in het netto bereik en aantal contacten van de rode touchpoints als geheel. Feitelijk staat de campagne ?dwars? op de mediamerken, aangezien er geen mediamerken worden ingekocht, maar delen van mediamerken.

Dat klinkt eenvoudig, maar voordat je dit soort metingen en resultaten goed voor elkaar hebt, ben je zomaar twee jaar verder. Terecht schrijven de afzenders van de RfP dat niet alles in een keer gereed hoeft te zijn. Stap voor stap zal het nieuwe crossmediale onderzoek zijn weg vinden. Andermaal alle lof voor de vernieuwende gedachte en opvattingen over hoe het bereiksonderzoek van morgen en overmorgen eruit moet komen te zien. Het is nu aan de inschrijvers op de verschillende contracten om daar invulling aan te geven.

We houden het in de gaten?

The post Media Utopia 2.0 ? deel 5 (slot) appeared first on Mediaonderzoek.nl.


 Zappen  
Leuke nieuwe films uit 2017
In plaats van televisie komen deze keer films uit 2017 aan bod. Hieronder een lijstje van een 5-tal films die ...... Lees verder: Leuke nieuwe films uit 2017

Bedankt en tot ziens!
Om maar met de deur in huis te vallen: dit is het laatste bericht dat ik op deze blog schrijf. ...... Lees verder: Bedankt en tot ziens!

Martijn Koning invaller Marieke Elsinga bij RTL Late Night
De zomer komt eraan en dat betekent dat vaste gezichten van dagelijkse programma's er even tussenuit gaan. Zo ook Marieke ...... Lees verder: Martijn Koning invaller Marieke Elsinga bij RTL Late Night

Kim-Lian olifant in de porseleinkast in Verzamelkoorts
Kim-Lian van der Meij begint vanavond aan haar human interest-programma Verzamelkoorts. Met 2 miljoen verzamelaars in Nederland moeten er veel ...... Lees verder: Kim-Lian olifant in de porseleinkast in Verzamelkoorts

Melden gebroken link      Disclaimer      Link aanmelden
Vacatures
Media Vacatures
Experteer biedt u exclusieve vacatures vanaf € 60.000. Profiteer van het gevarieerde aanbod en krijg toegang tot vooraanstaande headhunters.


   
 Media.nl  
STER reclameomzet 214 miljoen euro in 2010

De Publieke Omroep was vorig jaar goed voor een reclame omzet van 214 miljoen euro. Dit bedrag is omgezet door de STER aan radio, tv en online reclame in 2010.

De omzet van de STER is hiermee 24 miljoen euro hoger dan in 2009. In 2008 bedroeg de omzet nog 226 miljoen euro.

Met de bundeling van TV, radio en internetsites is de STER de grootste aanbieder van reclamezendtijd in Nederland.

Bron: STER