Uit De Kunst
  Architectuur
  Kunstenaars online
  Musea Nederland
  Musea internationaal
  Galeries
  Literatuur Nederlands
  Literatuur buitenland
  Literatuur divers
  Film
  Filmrecensies
  Fotografie
  Mode
  Musical
  Muziek
  Popmuziek
  Hiphop
  Cabaret
  Dans / ballet
  Toneel / theater
  Recensies


  Contact
 
 
Nederlandstalige schrijvers
Thomas van Aalten
Kader Abdolah
René Appel
Armando
Baantjer (1)

Baantjer (2)
Een informatieve website over de schrijver A.C. Baantjer en de gelijknamige TV-serie.

Marion Bloem Maria Barnas
Marion Bloem
Louis Paul Boon
Gerbrand Bakker
Michael Berg
Martin Bossenbroek
Jeroen Brouwers
De Ultieme Herman Brusselmans Site

Herman Brusselmans Fanpage
Alles wat je al wou weten van het Enfant Terrible van de Vlaamse Literatuur.

Boudewijn Buch


Dichter op het Scherm
De Koninklijke Bibliotheek van Nederland stelt wekelijks een Nederlandse dichter voor, met een geďllustreerd dossier. U vindt er o.a. een biografie, uitleg over het pseudoniem en het werk van de dichter.

Willem Brakman
Verhalen en tekeningen van Willem Brakman; interviews, recensies, een fotobiografie, een geluidsfragment, nieuw werk, bibliografie, nieuws van de Brakmankring.


Divers
Dichters uit Epibreren

Thuisbasis van de met de Johnny van Doornprijs 2003 bekroonde dichters Bart FM Droog, Tjitse Hofman en muzikant Jan Klug

Citaat:
Leraar: iemand die het ook niet weet, maar er wel voor betaald wordt.
(Piet Grijs)

Nederlandse literatuur
J. Bernlef (Hendrik Jan Marsman)
Maarten Biesheuvel
Jan Brokken
Remco Campert
Bart Chabot
Hugo Claus
Anjet Daanje
Anjet Daanje is schrijfster van romans, verhalen en scenario's. De site is een virtueel boek met daarin informatie over de schrijfster en haar werk.
Jules Deelder
Adriaan van Dis
Johnny van Doorn
Renate Dorrestein

Inez van Dullemen
Een website over het werk van Inez van Dullemen en haar nieuwe roman Maria Sibylla.

Jessica Durlacher
Michel van Egmond (Wiki)
Arnon Grünberg Anna Enquist
Kees Fens
Esther Gerritsen
Guido Gezelle
Ronald Giphart
Karel Glastra van loon
Theo van Gogh
Maria Goos
Arnon Grunberg
Hella Haasse
Hella Haasse Museum
Maarten 't Hart
Willem Frederik Hermans
A.F.Th. van der Heijden
Toine Heijmans
Ingmar Heytze
Jotie 't Hooft
Adriaan Jaeggi
Arthur Japin
Oek de Jong
Freek de Jonge
Welkom op de website van Yvonne Keuls. Hier vindt u informatie over de schrijfster, haar werk en over haar bewogen leven. Daarnaast kunt u actief deelnemen aan de chatbox, waar u met andere lezers van gedachten kunt wisselen. Yvonne Keuls
Kluun (Raymond van de Klundert)
Herman Koch
Gerrit Komrij
Kees van Kooten
Tim Krabbé
Yvonne Kroonenberg
Tom Lanoye
Joke van Leeuwen
Louis Th. Lehmann
Ted van Lieshout
Tessa de Loo
Arjen Lubach
Lucebert
Geert Mak
Saskia Noort Roy Martina
Anja Meulenbelt
Marga Minco
Richard Minne
Margriet de Moor
Marcel Möring
Harry Mulisch
Multatuli
Ramsey Nasr
Nelleke Noordervliet
Saskia Noort
Cees Nooteboom
Connie Palmen
Ester Naomi Perquin
Marja Pruis
René Puthaar
Gerard Reve
Heleen van Royen
Adriaan Roland Holst
Annie M.G. Schmidt
Jan Siebelink
Carrie Slee
Susan Smit
Karin Spaink
Gedichten Richard Steegmans
Peter Terrin
P.F. Thomése
Pauline van de Ven
Esther Verhoef
Dimitri Verhulst
Simon Vestdijk

Simon Vestdijk auteur
Deze site wordt onderhouden door de erven Vestdijk en bevat voorbeelden van poëzie, proza, essays en links naar andere sites.

Judith Visser
Simone van der Vlugt
J.J. Voskuil
Bert Wagendorp
Tommy Wieringa
Menno Wigman
Arjan Witte
Jan Wolkers

Joost Zwagerman Joost Zwagerman
"Joost Zwagerman is de man van de veelzijdigheid en bovenal: de meester van de parodie en de pastiche. (..) Een van de best schrijvende essayisten van dit moment."
NRC Handelsblad


Sybren Polet

Bestsellers Top 10

 nrc.nl - /boeken  
Frank Witzel wint Deutscher Buchpreis

De Duitse schrijver Frank Witzel heeft de Deutscher Buchppreis gewonnen voor zijn roman Die Erfindung der Roten Armee Fraktion durch einen manisch depressiven Teenager im Sommer 1969. Dat meldt de organisatie.

Het verhaal speelt zich af in de oude Bondsrepubliek in de periode na de Tweede Wereldoorlog. De auteur beschrijft een reeks episoden vanuit de ogen van een 13-jarig kind in Wiesbaden.

De zevenkoppige jury prees Witzel voor zijn mengeling van “waanzin en vernuft” en noemde de roman een “uniek” werk in de Duitse literatuur. Ook sprak de jury van “een hybride compendium van pop, politiek en paranoia”.

Eerdere winnaars

Vorig jaar werd de prijs gewonnen door Lutz Seiler voor zijn roman Kruso. Eerdere laureaten Arno Geiger, Katharina Hacker en Julia Franck.

De Deutscher Buchpreis is de grootste literaire prijs van de Duitstalige wereld (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland). De winnaar krijgt 25.000 euro en de vijf auteurs op de shortlist ontvangen per persoon 2.500 euro. De Deutscher Buchpreis wordt sinds 2005 ieder jaar uitgereikt tijdens de Frankfurter Buchmesse.


Lees verder op nrc.nl?

Debuutprijs voor ECI-literatuurprijs kanshebber Inge Schilperoord

Schrijfster Inge Schilperoord (1973) heeft met haar debuutroman Muidhond de Bronzen Uil gewonnen, de Vlaamse prijs voor het beste Nederlandstalige debuut van het afgelopen jaar.

De jury was ‘onder de indruk’ van Muidhond, een roman over een vrijgelaten pedofiel die op het juiste pad wil blijven, en noemt het verhaal ‘beklijvend’. Schilperoord veroordeelt haar personage niet. Iets wat de jury waardeert:

‘Duizelingwekkend boek’

Ook recensent Sebastiaan Kort was in een recensie in NRC Handelsblad lovend over Schilperoords debuutroman. Muidhond, dat wordt verteld vanuit het perspectief van de met pedofiele gevoelens worstelende dertiger Jonathan, ‘is zo?n boek dat je verbouwereerd en verdrietig achterlaat’. Kort:

‘Het kost je na het omslaan van de laatste pagina ook de grootste moeite om er originele woorden of kwalificaties voor te bedenken, omdat het je nauwelijks ruimte biedt om er afstand van te nemen.’

‘Dit alles maakt van haar Muidhond een duizelingwekkend en diep humaan boek’, vond Kort. Hij omschreef Schilperoor, als ‘een moedige schrijfster die dóór heeft durven zoeken waar de meeste mensen zich niet durven te begeven’.

Belevingswereld

In een lunchinterview met Rinskje Koelewijn zei Schilperoord, als forensisch psycholoog verbonden aan het Pieter Baan Centrum in Utrecht, dat ze door Muidhond anders naar haar vak is gaan kijken:

“Ik heb zo diep in mijn personage gezeten. Ik denk nu meer vanuit de persoon die wordt onderzocht. [..] De kloof tussen psycholoog en onderzochte is vaak groot. Hun achtergrond, hun leefwereld, hun denkkader. Niet iedereen is gewend over zichzelf na te denken en te reflecteren. En dan dat psychologenjargon… [..] Maar het is de vraag of we er hetzelfde mee bedoelen.”

Alle maatschappelijke spanning rondom pedofilie heeft Schilperoord in haar roman bewust weggelaten. Ook is haar roman niet bedoeld als commentaar op hoe pedoseksuelen in Nederland worden begeleid, zei Schilperoord in een interview met Toef Jaeger in NRC Handelsblad:

“Ik wil wel die kloof laten zien, maar niet direct kritiek uiten want ik zou ook niet weten hoe het anders moet. Het is ongelooflijk moeilijk: hoe ga je gedrag dat maatschappelijk niet door de beugel kan ?wegtherapieën??”

Ook kanshebber ECI-literatuurprijs

De jury van de Bronzen Uil 2015 stond dit jaar onder leiding van Jos Geysels en bestond verder uit Anna Luyten, Marnix Verplancke, Sylvain Peeters en Dirk Verhofstadt. Aan de prijs is een bedrag van 5.000 euro en een bronzen beeld verbonden.

Schilperoord maakt ook kans op de ECI-literatuurprijs, voorheen AKO Literatuurprijs. Muidhond is een van de zes romans op de shortlist van de prijs. De winnaar wordt op 12 november bekendgemaakt.


Lees verder op nrc.nl?

De Nobelprijswinnaar Die Niet Genoemd Mag Worden

Tom Lanoye hield gisteravond de Albert Verweylezing. Lees die hier terug

Kijken: toverachtig eerbetoon aan Harry Potter

Meer dan een maand deden ze erover, de twee animatoren uit Philadelphia die dit eerbetoon aan Harry Potter maakten. Een toverachtig stop-motionfilmpje, waarin Zweinstein uit de pagina?s van het boek herrijst.

Een jongetje leest Harry Potter voor het slapengaan. Hij legt zijn boek op zijn nachtkastje, en zodra hij slaapt gebeurt het. De pagina?s kreuken om, Zweinstein groeit en groeit. En dan blijkt ook het jongetje een droom.


Lees verder op nrc.nl?


 VPRO Boeken nieuws  
Stiekem in een dagboek lezen
A

uitslag boekenquiz
We hadden ons schrap gezet voor luid gejammer naar aanleiding van de waanzinnige boekenquiz van Annelies Verbeke, maar het viel mee.

Voor een appel
A


 Literatuurplein.nl  
Het thema van de Boekenweek 2018 is Natuur- Jan Terlouw schrijft het Boekenweekessay
Gisteren maakte het CPNB- de organisator van de Boekenweek- bekend dat het thema van de Boekenweek volgend jaar Natuur is. Jan Terlouw, schrijver, politicus en natuurkundige schrijft het Boekenweekessay 2018. Jan Terlouw Terlouw: ?Ik ben vereerd met deze bijzondere taak. De natuur, daar horen we bij, daar dragen we mede verantwoordelijkheid voor, die moet in al zijn rijkdom worden...

Alfred Birney wint de Libris Literatuur Prijs 2017
In het Amstel Hotel in Amsterdam is zojuist de Libris Literatuur Prijs 2017 uitgereikt aan Alfred Birney voor De tolk van Java, een uitgave van De Geus. Birney ontving een cheque van 50.000 euro en ? uit handen van demissionair Minister Jet Bussemaker - een bronzen legpenning. Favoriet Vooraf gold Birney al als een van de grootste kanshebbers. Arjan Peters...

Literatuurplein krijgt nieuwe vormgeving
Over een kleine twee weken zal Literatuurplein er anders uitzien. Sinds 2009 is er niets meer veranderd aan de vormgeving van de site en het was hoog tijd voor een opfrisbeurt. Het vernieuwde Literatuurplein zal aansluiten bij de huisstijl van de Bibliotheek en visueel veel aantrekkelijker worden. Ook is er gekozen voor een iets minder volle homepage die bezoekers makkelijker leidt naar...


Bol.com zoeken

Melden gebroken link      Disclaimer      Link aanmelden