Uit De Kunst
  Architectuur
  Kunstenaars online
  Musea Nederland
  Musea internationaal
  Galeries
  Literatuur Nederlands
  Literatuur buitenland
  Literatuur divers
  Film
  Filmrecensies
  Fotografie
  Mode
  Musical
  Muziek
  Popmuziek
  Hiphop
  Cabaret
  Dans / ballet
  Toneel / theater
  Recensies


  Contact 

 
 De Recensent Feed  
Marc van der Holst - Dembrandt / Wolfgang
Marc van der Holst - Dembrandt WolfgangWant trialogiese kippenrestaurants doen peinzen aan zoveel. Aan Donald Duck die meedoet aan de beddenrace, BIJvoorbeeld. Of aan Lambiek die iets rousseauaans schreeuwt in De Sputterende Spuiter. In ieder geval: ik las nog maar een paar regels in Dembrandt & mijn denken is al zovele kanten opgevlogen dat ik er beter aan doe te lezen in de bijbel, Oorlog en Vrede of het telefoonboek van Lisboa en aldus te stillen dat idiote hoofd van mij.

FILM 2017 - Verzamelde recensenten
FILM 17, Ricco van Nierop

Wonder Woman, Brimstone, Moonlight en nog niet de laatste Star Wars, maar misschien wel The Last Jedi? Grote titels van dit jaar, die niet eens allemaal genoemd worden in dit filmjaaroverzicht. Voor de 15e jaar op rij presenteert de Recensent een eindejaars-artikel samen met enkele schrijvende filmfanaten. Waar Paterson hoge ogen gooit en Dunkirk en Mother voor verdeeldheid zorgen. Check hier de hoogte- en dieptepunten.


Crossing Border 2017 - Alle Verslagen Verzameld
25 jaar Crossing Border Vrijdag overtuigde nog maar half, maar zaterdag bleek de transitie van statig festival rondom de Schouwburg naar hip festival rondom het Paard geslaagd. Sinds Crossing Border vorig jaar naar de popzaal en omstreken verhuisde, met de ambitie om de muzikale acts een beter podium te bieden, is er meer veranderd. Directeur Michel Behre noemde vorige week in een radio-interview dat de focus in het verleden iets teveel op de Angelsaksische muziek en literatuur lag en dat ze de programmering meer diversiteit hebben gegeven. Lees hier alle verslagen.


 Recensieweb  
Een fatalistische avonturenroman

Het oerwoud in de debuutroman Paradijs van Luuk Imhann is geenszins het paradijs zoals wij dat voor ogen hebben. Nee, in dit boek staat het paradijs symbool voor de waanzin die de jonge student Boas te lijf gaat tijdens een expeditie in het verre Maleisië.

Paradijs begint om precies te zijn op dag twaalf van een jungle-expeditie aan de voet van de Mount Kinabalu. Boas, de ik-persoon in dit verhaal, is samen met vier biologen en twee lokale gidsen op pad. Terwijl de biologen ieder zo hun eigen fascinatie hebben, is het Boas vooral te doen om ?op zoek te gaan naar mezelf in dit regenwoud?. Konraad Golding (naar Joseph Conrad en William Golding, c.q. verwijzing naar de vermeend gelijksoortige boeken Heart of darkness en Lord of the flies?) is de onbetwiste leider van de groep en tevens de man van Lilith, de enige vrouw in het gezelschap. Eén fascinatie hebben zij met elkaar gemeen: die voor de neusapen. De zoektocht naar een groot mannelijk exemplaar, Wilson noemen zij hem, loopt als een rode draad door het verhaal.

Vaders wil is wet

De waanzin komt de lezer al direct op de eerste bladzijden tegemoet: ?Een stem in mijn hoofd stelt vragen. Ben ik de enige die bang is dat deze expeditie verkeerd zal aflopen?? De biologen zijn helemaal niet blij met de aanwezigheid van Boas, en vragen hem keer op keer naar de reden van zijn deelname aan deze trip. Het was Boas? vader, ook een bioloog, die voor hem een plekje in de expeditie had geregeld. De vader die ooit uit Afrika was teruggekeerd als een gebroken man, door de martelingen die hij er had ondergaan. Ondanks deze traumatische ervaring wil hij koste wat kost dat ook zijn zoon bioloog wordt. Boas heeft echter zo zijn eigen ideeën:

?Ik zie uit naar het einde van deze expeditie, als ik mijn vader eindelijk kan zeggen dat hij het kan vergeten, zijn zoon als bioloog, en dat ik andere dingen wil doen met mijn leven, ook al weet ik niet meer wat.?

Het verhaal doet levensecht aan, zelfs als Imhann ons toont dat Boas over wel heel veel fantasie beschikt. Iedereen die ooit in de jungle is geweest, zal weten dat het enige tijd en moeite kost wil je een bijzonder dier spotten. In Paradijs echter, vliegen de neushoornvogels je om de oren, en moet je de dieren haast van je afslaan: ?Ik zie kikkerbekken wegvliegen, vliegende eekhoorns het luchtruim kiezen en gibbons ineen duiken van angst.? Ontelbare kruipdiertjes maken de expeditieleden het leven zuur: ?Als Olav opstaat, veegt hij de kevers en mieren van zijn broek en shirt. Konraad loopt naar hem toe en plukt twee schorpioenen van zijn rug.? En dan is daar nog Raaf, de vogel die in Boas? hoofd is begonnen met praten.

Van kwaad tot erger

De waanzin in Paradijs neemt hand over hand toe. In uiterst gedoseerde bewoordingen, zonder ook maar een enkele overbodige zin ertussen te proppen, vertelt Imhann wat zich daar in een tijdsbestek van slechts een paar dagen afspeelt. Het begint met de twee stukken bot die opeens uit het been van gids Yong omhoog steken, zonder dat hier een oorzaak voor aan te wijzen is. Dan volgen ziekte, gekte, verdwijning, de dood. Totdat Boas er uiteindelijk helemaal alleen voor komt te staan.

Paradijs is ontzettend knap geschreven; elke zin is relevant. Bovendien doen de eenvoudige woorden en simpele structuur haast veronderstellen dat het Imhann geen enkele moeite moet hebben gekost om zijn verhaal op papier te zetten. De natuurgetrouwe personages zijn stuk voor stuk geloofwaardig neergezet. Hun interactie en ratio zo menselijk en, desondanks of juist daardoor, zo fatalistisch en desastreus.

Zoetjesaan begint de lezer Boas? wereld te doorzien. Zijn vader vindt hem ?het grootste beest? van allemaal. Is Boas het aan zichzelf verschuldigd om te lijden? ?Ik droom dat ik in een inrichting zit?, zegt hij. Of zit hij in een inrichting en droomt dat hij in de jungle is? Hoe dan ook, de gekte in Paradijs is indrukwekkend en beklemmend. ?Alleen waanzin brengt orde in de chaos?, zegt Raaf wijselijk. En zo komt het paradijs dan toch ook naderbij.

 


Recensieweb stopt, maar blijft bestaan op de Leesclub van Alles

Recensieweb.nl, de site die ernaar streefde om álle Nederlandse literatuur te recenseren, zal per 1 januari 2017 ophouden te bestaan. De vruchten van die onmogelijke ambitie, zo’n 2500 artikelen uit elf jaar, worden overgedragen aan een nieuwe ambitieuze site voor boeken in alle genres, De Leesclub van Alles.

Daan Stoffelsen, oprichter en voorzitter van de Stichting Recensieweb: ?Dit project is begonnen met heel veel idealisme, nieuwsgierigheid en leeslust. We hebben een alternatief geboden voor de papieren kritiek, met dezelfde kwaliteitseisen. We waren enthousiast en kritisch en productief. Maar de volgende investering in een vernieuwde site kunnen we niet maken. De noodzaak van de eerste jaren is ook weg: er zijn nu veel meer goede sites met goede critici. Nu we de zekerheid hebben dat ons archief in goede handen is bij een idealistische, ondernemende club als De Leesclub van Alles, weten we zeker dat we niet gemist zullen worden.?

Roeland Dobbelaer, oprichter van De Leesclub van Alles: ?Het is een grote eer dat we de erfenis van Recensieweb, zo?n 2500 artikelen, in beheer krijgen. Het geeft ons in één klap een groot volume en bereik, en dat past weer in ons streven om de grootste boekensite in het Nederlandse taalgebied te worden, niet alleen voor fictie, maar ook voor non-fictie. Het is zeer bijzonder dat we nu door de integratie van de Recensieweb-artikelen 11 jaar literatuurgeschiedenis blijvend kunnen ontsluiten.?

Over Recensieweb

Recensieweb ging in 2005 online. Het was een initiatief van een groep letterenstudenten, met name van de masteropleiding Redacteur/editor (UvA), met als doel onopgemerkte boeken te signaleren en recht te doen. Sindsdien werden er ruim 2500 recensies, interviews en blogs over Nederlandse literatuur en literaire kritiek gepubliceerd. Nog steeds wordt de site maandelijks door meer dan 15.000 lezers bezocht.

Recensieweb groeide mee met schrijvers als Sanneke van Hassel, Gustaaf Peek, Christiaan Weijts, Hannah Bervoets, Wytske Versteeg, Walter van den Berg, Marente de Moor, Gerbrand Bakker, Thomas Heerma van Voss, Saskia de Coster, Maartje Wortel en Ivo Victoria. De site schaduwde de grote literaire prijzen en kwam met haar eigen winnaars, wijdde marathonrecensies aan Boekenweekgeschenken en mengde zich vaak in het debat over goede kunstkritiek. Het archief geeft inzicht in de literatuur van de jaren nul en tien, en zal nu blijvend online beschikbaar zijn. De stukken zullen onder de oude url vindbaar blijven.

Over De Leesclub van Alles

De Leesclub van Alles (DLVA) is een initiatief van filosoof, journalist en uitgever Roeland Dobbelaer (Filosofie Magazine, Natuur & Techniek, Veen Media, Bčta Publishers, Twin Media, Foodlog). Met DLVA, opgericht in de zomer van 2016, wil Dobbelaer een veelomvattende website in het leven roepen waar boeken van elke soort, in elk genre worden besproken.

DLVA bevat op dit moment meer dan 1000 recensies van een groot aantal medewerkers, waaronder bekende namen zoals Ger Groot, Marjan Slob, Arnold Heumakers, Marijke Laurense en Marnix Verplancke. Ook staan er recensies op van diverse tijdschriften en websites. Literatuur, wetenschap, geschiedenis, filosofie, religie en kunst zijn vaste onderdelen op DLVA. Daarnaast organiseert DLVA live bijeenkomsten waar elke twee weken een boek wordt besproken, wisselend fictie en non-fictie.

Zie ook deleesclubvanalles.nl en deleesclubvanalles.nl/over-ons/, en op Recensieweb.nl Daan Stoffelsens slotbeschouwing over elf jaar Recensieweb.,


 notes on art  
bijzonder
Waaier 2008, 210 x 200 cm., mixed media on canvas Een bijzonder en bijzonder mooi werk van schilder Rik Meijers, bij galerie Aschenbach & Hofland in Amsterdam, en meer, nog te zien tot en met 14 februari aanstaande. Als ik rijk was, dan...

mooi en leuk
uit de serie 'Grief' En in het Volkskrant Magazine van vorige week deed fotograaf Erwin Olaf — die met zijn recente fotoseries Grief, Rain en Hope steeds volwassener wordt — een wat mij betreft verfrissende uitspraak: "Ik vind dat er veel wordt gepsychologiseerd. Je kunt ook gewoon dingen doen omdat je ze zo mooi en leuk vindt - je intuïtie volgen." Zo is het maar net.

De boom van David Claerbout
David Claerbout: Ruurlo, Borculoscheweg, 1910 (1997) Het voornemen om hier na een bezoekje aan favoriet museum De Pont, afgelopen weekend, een favoriet werk te belichten bleek minder eenvoudig dan gedacht. Want zoals iedereen weet die er wel eens was, De Pont hangt vol met prachtige werken. Een stel doeken van René Daniëls, een mooi ingetogen videovierluik van Bill Viola, de optische illusies van Anish Kapoor, Wolfgang Laib's zacht geurende kamer van bijenwas - nou ja, allemaal topkunst en teveel om op te noemen dus. Maar mijn favoriet van het moment is een werk van de Vlaamse kunstenaar David Claerbout dat ik nog nooit eerder zag. Zijn Ruurlo, Borculoscheweg, 1910 is een mengeling van foto en video, waarvoor een oude ansichtkaart als uitgangspunt diende. Een mooi melancholish beeld, waarin de tijd stil lijkt te staan, ware het niet dat opeens blijkt dat de bladeren van de boom zachtjes bewegen. Het is zo subtiel gedaan dat het vanzelfsprekend is, die geluidloos waaiende boom in een verder roerloos landschap. Zo subtiel zelfs, dat je het op dit kleine videootje amper ziet - dus wie het echt wil beleven zal toch zelf op het bankje in De Pont moeten gaan zitten.


Melden gebroken link      Disclaimer      Link aanmelden
Gesponsorde links

 Boekrecensie.com  
"Spangas / Flip & Tobia" : Flip en Tobias.
Het is echt ene heel leuk boek. Het gaat over de tweeling : Flip en Tobias. Die heel erg op elkaar lijken . Het boek is een soort dagboek van hun ze schrijven allemaal geheimen naar elkaar waar de ander dan op kan reageren . Het boek speelt zich af op school en thuis. Het gaat ook over de dingen die ze zelf mee maken. En het boek is van seizoen ...

"Carry On, Jeeves" : Smakelijke verhalenbundel
In het eerste verhaal, “Jeeves neemt de leiding” (“Jeeves Takes Charge”), vertelt Bertram (“Bertie”) Wooster hoe hij aan zijn nieuwe huisbediende Jeeves gekomen is. Jeeves helpt Bertie gelijk ook uit de problemen die te maken hebben met zijn verloving met Lady Florence Craye. Lady Florence logeert namelijk bij Bertie’s oom Sir Willoughby op die ...

"Service With a Smile" : Traditionele Blandingsroman
Clarence, de negende graaf van Emsworth, verblijft op Blandings Castle, het kasteel van zijn voorvaderen. Hij heeft last van zijn bazige zuster, Lady Constance Keeble, en van zijn koele secretaresse, Lavender Briggs. Ook Alaric, de hertog van Dunstable – een man die zichzelf altijd ongevraagd bij anderen uitnodigt –, verblijft op het kasteel. H ...

"Right Ho, Jeeves" : Doldwaze Jeeves-roman
Na terugkomst van een vakantie in het Franse Cannes krijgt Bertram (“Bertie”) Wooster het aan de stok met zijn butler Jeeves. Bertie heeft namelijk een wit smokingjasje gekocht en Jeeves vindt dat geen kledingstuk voor een heer. Bertie houdt echter voet bij stuk en geeft aan het bij diverse gelegenheden te willen gaan dragen.

Intussen zijn ...

"Quick Service" : Luchtige roman
George Trotter, tweede baron Holbeton, heeft problemen. Hij kan niet aan het geld komen dat zijn vader hem heeft nagelaten. Het wordt namelijk beheerd door James Buchanan Duff die de handelspartner van George’s vader was. Duff is directeur van Duff en Trotter, de grootste delicatessenhandel van Londen, en de uitvinder van de beroemde Superham. ...

"Uncle Dynamite" : Vlotte en geestige roman
In de trein naar huis ontmoet Frederick Twistleton, vijfde graaf van Ickenham, William (“Bill”) Oakshott. Bill was vroeger bevriend met de neef van Lord Ickenham, Reginald (“Pongo”) Twistleton. Bill is op weg naar Ashenden Manor, het landgoed dat formeel van hem is maar bewoond wordt door zijn oom Sir Aylmer Bostock. Bostock heeft er een grote ...


Meander Recensies
Een site vol literatuur en boekrecensies, chronologisch gerangschikt.

 Meander  
Kort * Ander adres Nieuwsfeed Meander
De nieuwsfeed van Meander heeft een nieuw adres:
meandermagazine.net/wp/wp-rss2.php