Overzicht & nieuws
  Alcoholtest
  Allergie
  ADHD
  Algemeen
  Alzheimer, Ziekte van
  Artrose
  Astma
  Autisme
  Bloedziekten
  BMI
  Diabetes
  Dyslexie
  Eetstoornissen
  Fitness
  Gebit
  Gewicht & voeding
  Griep
  Haaruitval
  Hart- en vaatziekten
  Heupafwijkingen
  HIV / Aids
  Hoofdpijn
  Hoogsensitief
  Homeopathie
  Huidziekten
  Kanker
  Keel- neus- en oor
  Longontsteking
  ME-CVS
  Menopauze
  Multiple sclerose
  Nierziekten
  Zorgverzekering
  Oogaandoeningen
  Opvoeding
  Ouder worden
  Plastische chirurgie
  Psycho-sociaal
  Reuma
  Rugklachten
  Seksualiteit
  Trombose
  Whiplash
  Ziekte van Lyme
  Zwangerschap
  Divers

  Contact

Bloedziekten
Wat is bloedarmoede?
Bloedarmoede (anemie) is een toestand waarbij er sprake is van een te laag gehalte aan hemoglobine (Hb) in het bloed. Hemoglobine is het rode, zuurstof- en koolstofdioxide- transporterende eiwit in bloed, dat zich bevindt in de rode bloedcellen. Bloedarmoede is dus niet het hebben van "te weinig" bloed, zoals wel eens gedacht wordt.
Hemoglobine bevat ijzer, en een tekort aan ijzer leidt dan ook tot bloedarmoede. Een tekort aan ijzer kan het directe gevolg zijn van te weinig ijzer in de voeding, maar ook het gevolg van onvermogen het ijzer op te nemen of door een verhoogd verlies van reeds aanwezig ijzer. IJzertekort is echter niet de enige oorzaak van anemie, er zijn nog tientallen andere mogelijke oorzaken, merendeels zeldzaam tot zeer zeldzaam.

OSCAR Nederland
Multi-etnische stichting voor patiënten en dragers van sikkelcelanemie en thalassemie met informatie over aandoeningen van rode bloedcellen. Meertalige patiënteninformatie.De bloedarmoede test
De zelftest bestaat uit 10 meerkeuze vragen waarbij een enkele keer meerdere antwoorden mogelijk zijn. In de test wordt er vooral gevraagd of u last heeft van de symptomen van bloedarmoede. Aan het eind van de test is er een resultaat te zien die is samengesteld aan de hand van de antwoorden die u heeft gegeven.

Verlaag zelf je cholesterol
Is je 'slechte' cholesterol te hoog omdat je te veel vet eet? Of heb je er gewoon aanleg voor? Het kan allebei en in beide gevallen zijn er voedingsmiddelen die je cholesterolgehalte aanzienlijk kunnen verlagen.


Bloedziekten
Stichting Zeldzame bloedziekten
Platform Stichting Zeldzame Bloedziekten biedt informatie over HX, CDA, HES, TTP, AIHA, DBA, HS, PKD, HE en HPP, én verwijzingen naar websites en social media van de meeste bloedziekte

Bloedziekten (hematologie)
Hematologie is het deelspecialisme binnen de Interne Geneeskunde en houdt zich bezig met diagnostiek en behandeling van patiënten met bloedziekten. Dit kunnen kwaadaardige ziekten zijn, zoals ziekten van het bloed, beenmerg en lymfklieren en stollingsstoornissen. Ziekten die veel voorkomen zijn multipel myeloom (ziekte van Kahler), chronische leukemie en Non-Hodgkin lymfoom (lymfklierkanker).

Bloedziekten (hematologie)

Gesponsorde links

Bloedziekten
NVHP
Nederlandse Vereniging van Hemofilie-Patiënten.

Voedingsadviezen bij hoge bloeddruk
Hoge bloeddruk is geen ziekte, maar geeft wel meer kans op hart- en vaatziekten. Bij de voedingsadviezen bij hoge bloeddruk wordt ook gekeken naar andere factoren die de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Voorbeelden van deze risicofactoren zijn overgewicht, diabetes mellitus en een te hoog cholesterolgehalte.


Bloedziekten

Melden gebroken link      Disclaimer      Link aanmelden of hoger op de lijst?