Overzicht & nieuws
  Alcoholtest
  Allergie
  ADHD
  Algemeen
  Alzheimer, Ziekte van
  Artrose
  Astma
  Autisme
  Bloedziekten
  BMI
  Diabetes
  Dyslexie
  Eetstoornissen
  Fitness
  Gebit
  Gewicht & voeding
  Griep
  Haaruitval
  Hart- en vaatziekten
  Heupafwijkingen
  HIV / Aids
  Hoofdpijn
  Hoogsensitief
  Homeopathie
  Huidziekten
  Kanker
  Keel- neus- en oor
  Longontsteking
  ME-CVS
  Menopauze
  Multiple sclerose
  Nierziekten
  Zorgverzekering
  Oogaandoeningen
  Opvoeding
  Ouder worden
  Plastische chirurgie
  Psycho-sociaal
  Reuma
  Rugklachten
  Seksualiteit
  Trombose
  Whiplash
  Ziekte van Lyme
  Zwangerschap
  Divers

  Contact

De menopauze
De menopauze (overgang)
  • De overgang is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw.
  • De menstruaties worden onregelmatig en blijven uiteindelijk helemaal weg.
  • U kunt opvliegers en zweetaanvallen krijgen.
  • Uw vagina wordt droger. Vrijen kan daardoor onaangenaam zijn.
  • De overgang begint meestal tussen uw 45e en 55e jaar.
  • Gezond eten, genoeg bewegen en voldoende nachtrust helpen u om in deze periode fit te blijven.
  • Zo nodig kunt u tijdelijk medicijnen gebruiken om de klachten te verminderen, zoals de pil of hormoontabletten.
  • Bron: Thuisarts.nl

De menopauze
De overgang betekent voor een vrouw veel lichamelijke en geestelijke veranderingen. Zowel jijzelf als je lichaam moeten wennen aan het feit dat je nu geen kinderen meer kunt krijgen. Net als de puberteit is ook de overgang een lang en langzaam proces. Veel vrouwen hebben al 5 tot 10 jaar voor de laaste menstruatie last van overgangsklachten.


Vrouwen in de overgang
De website Vrouwenindeovergang.nl richt zich uiteraard op vrouwen in de overgang. De overgang is de periode rond de menopauze (de laatste menstruatie), waarbij de vrouw ophoudt met menstrueren en er zich allerlei hormonale veranderingen voltrekken. Op deze website vindt de bezoeker medische informatie over de overgang en een forum voor lotgenoten. Op het forum kunnen ervaringen uitgewisseld worden, lief en leed gedeeld en iedereen kan er haar verhaal kwijt.

Vrouw en overgang
Voor de overgang is je liefde en zorg om het welzijn van je kinderen en omgeving, sterker dan je boosheid en ergernis. Immers, je wilt de vrede bewaren om je kinderen een veilige en rustige basis te geven voor hun ontwikkeling en groei. Voordat je menstruatie onregelmatig wordt, merk je al dat je prikkelbaarder bent. Je ergert je veel sneller aan mensen en situaties, die je voorheen niet opvielen en die je altijd normaal vond. Prikkelbaarder word je ook in je werk, in de omgang met je collega's en naar je man en kinderen toe. Je kunt minder van ze hebben en verdragen.

Hormoontherapie, wel of niet doen?
Steeds meer vrouwen komen al rond hun 40ste in de overgang. Dikwijls ervaren ze daardoor ernstige klachten waaronder slecht slapen. Juiste voeding, voldoende ontspannen en bewegen is soms onvoldoende. Ik stuur ze dan graag door naar gastblogger Barbara Havenith van de Vrouwenpoli Boxmeer die je vertelt wat hormoontherapie dan mogelijk kan betekenen voor je.
Gesponsorde links

VrouwenInDeOvergang.nl

De menopauze
Overgang test: ben ik in de overgang?
'Is er een simpele test om te zien of ik al in de overgang ben en wanneer de overgang voorbij is? Dokter, kunt u zien hoe ver ik in de overgang ben? Kunt u mijn hormonen onderzoeken?' Vrouwen van 40 tot 55 jaar stellen vaak deze vragen en vinden zelden een duidelijk antwoord. Waarom is dat? Onze gynaecoloog dr. Magda Armeanu geeft antwoord.

Overgangsklachten
Een vrouw komt gemiddeld rond haar 50e levensjaar in de overgang. Met deze periode komt er een einde aan de vruchtbaarheid. De voorraad eicellen in de eierstokken is bijna op, en dat heeft een behoorlijke impact op de hormoonhuishouding. Door die veranderende hormoonspiegel kunnen er diverse lichamelijke en geestelijke klachten ontstaan.
lees verder...Melden gebroken link      Disclaimer      Link aanmelden of hoger op de lijst?