Overzicht & nieuws
  Alcoholtest
  Allergie
  ADHD
  Algemeen
  Alzheimer, Ziekte van
  Artrose
  Astma
  Autisme
  Bloedziekten
  BMI
  Diabetes
  Dyslexie
  Eetstoornissen
  Fitness
  Gebit
  Gewicht & voeding
  Griep
  Haaruitval
  Hart- en vaatziekten
  Heupafwijkingen
  HIV / Aids
  Hoofdpijn
  Hoogsensitief
  Homeopathie
  Huidziekten
  Kanker
  Keel- neus- en oor
  Longontsteking
  ME-CVS
  Menopauze
  Multiple sclerose
  Nierziekten
  Zorgverzekering
  Oogaandoeningen
  Opvoeding
  Ouder worden
  Plastische chirurgie
  Psycho-sociaal
  Reuma
  Rugklachten
  Seksualiteit
  Trombose
  Whiplash
  Ziekte van Lyme
  Zwangerschap
  Divers

  Contact

 
Wat is 'hoog sensitief'?
Een hoog sensitief persoon (Engels: highly sensitive person), afgekort HSP, is iemand die een gevoeliger zenuwstelsel heeft dan gemiddeld. Deze benaming is geďntroduceerd door de psychologe Elaine N. Aron, die hier verschillende boeken over heeft geschreven en die zelf zegt ook een HSP te zijn.
In het Nederlands wordt highly sensitive soms vertaald als "hoog sensitief", maar vaker als "hooggevoelig".
(Bron: Wikipedia.nl

Hooggevoeligheid (High Sensivity)
Overgevoelige kinderen
Het maakt niet uit hoe je ze noemt: hoogbegaafd, nieuwetijdskind, watje, slapje, of overgevoelig tiep. Sommige kinderen zijn gewoon een beetje anders. Wat het nu precies is, is niet duidelijk, maar om welke kinderen het gaat vaak wel. Sterke kinderen krijgen de slappe lach, zwakkeren de slappe huil.
Is mijn kind hoogsensitief?
Landelijk informatiepunt Hoog Sensitieve Kinderen.
Doelstelling van LiHSK is het bieden van advies en informatie over hoogsensitieve kinderen in onderwijs en opvoeding, door middel van informatieve brochures, het tijdschrift Lugos, lezingen en thema-dagen. Verder is er het educatieve programma '4Learning', waarin kinderen belevings- en ervaringsgericht kunnen leren: engels, rekenen, natuur enzovoort.

Susan Marletta-Hart
De schrijfster van o.a. "Leven met Hooggevoeligheid".

Forum voor HSP jongeren

Hooggevoeligheid (High Sensivity)
Vereniging Hooggevoelig Nederland

Gevoeligheid als kracht

HSP Vlaanderen
De Vlaamse vereniging voor Hooggevoelige Personen.

Hooggevoelig.nl
Uitgebreide en informatieve site over HSP.

23 vragen HSP test
Uitgebreide en informatieve site over HSP.

Datingsite voor hoogsensitieven
Website voor sensitives die op zoek zijn naar relaties en vriendschap vanuit gevoel en hooggevoeligheid
Gesponsorde links

 LiHSK  
Hoogsensitief zijn

Ze is zeventien. Ze studeert pedagogiek, loopt stage op een kinderdagverblijf en heeft een baantje in een restaurant. Veel kan ze goed: ze is empathisch, sociaal, betrokken, komt afspraken na, behandelt klanten vriendelijk en kinderen lopen met haar weg. Wat ze echter vooral te horen krijgt ? op school, stage én werk ? is wat ze minder goed kan: initiatief tonen.

Ze is hoogsensitief. Ze scant en checkt haar omgeving voordat ze ergens op af gaat. Tijdens die check ziet ze veel en merkt ze veel op. Het duurt een moment om al die indrukken te laten inwerken en prioriteiten te stellen: waar ga ik het eerst op af? Wie heeft mij het meest nodig? Anderen zien de tijd die dat neemt als onzekerheid en een gebrek aan initiatief. Zelf noemt ze het behoedzaamheid. ‘Als je onzeker bent denk je iets niet te kunnen’, legt ze me haarfijn uit. ‘Ben je behoedzaam dan weet je dat je het kan, je hebt alleen even tijd nodig.’

Initiatief tonen en ergens direct op af gaan zijn extraverte eigenschappen, die in een extravert gerichte maatschappij veel waardering krijgen. Wie behoedzamer is, is al snel niet extravert genoeg en moet maar veranderen. En dat maakt haar onzeker. Ze zou kunnen aangeven dat ze niet direct ergens op af gaat omdat ze hoogsensitief is. Maar die term, zo is haar ervaring, wordt eerder geassocieerd met zweverigheid dan met opmerkzaamheid. Of men ziet het als een excuus om iets wat ze lastig vindt niet te hoeven doen. Of ze draagt vanaf dat moment een stempel: ‘O ja, was jij niet hoogsensitief?’ Juist omdat ze hoogsensitief is vindt ze al die dingen vervelend. Ze wil niet opvallen, ze wil niet anders zijn dan anderen.

We praten samen over hetgeen ze na haar opleiding wil gaan doen: ouders en kinderen helpen bij vragen rondom de opvoeding. We zijn het er over eens dat het feit dat ze zoveel waarneemt en opmerkt daarbij een grote kwaliteit is. Een kwaliteit die ze niet moet kwijtraken onder druk van stage en werk waar andere waarden prioriteit hebben.

Haar uitdaging: zichzelf blijven in een wereld die haar liever anders ziet.Melden gebroken link      Disclaimer      Link aanmelden