Overzicht & nieuws
  Alcoholtest
  Allergie
  ADHD
  Algemeen
  Alzheimer, Ziekte van
  Artrose
  Astma
  Autisme
  Bloedziekten
  BMI
  Diabetes
  Dyslexie
  Eetstoornissen
  Fitness
  Gebit
  Gewicht & voeding
  Griep
  Haaruitval
  Hart- en vaatziekten
  Heupafwijkingen
  HIV / Aids
  Hoofdpijn
  Hoogsensitief
  Homeopathie
  Huidziekten
  Kanker
  Keel- neus- en oor
  Longontsteking
  ME-CVS
  Menopauze
  Multiple sclerose
  Nierziekten
  Zorgverzekering
  Oogaandoeningen
  Opvoeding
  Ouder worden
  Plastische chirurgie
  Psycho-sociaal
  Reuma
  Rugklachten
  Seksualiteit
  Trombose
  Whiplash
  Ziekte van Lyme
  Zwangerschap
  Divers

  Contact
Wat is Multiple sclerose?
Multipele sclerose (MS) is een ziekte van de hersenen en het ruggenmerg waarbij er schade ontstaat aan het isolatiemateriaal (myeline) dat rondom de zenuwen zit. Hoe die schade precies wordt veroorzaakt is nog niet geheel duidelijk. Bekend is wel dat het afweersysteem (immuunsysteem) in ieder geval een rol speelt.

Symptomen
Plaatsen in de hersenen en het ruggenmerg waar schade is ontstaan, worden lesies genoemd. Omdat deze lesies op verschillende plaatsen in de hersenen en het ruggenmerg voor kunnen komen, kunnen de ziekteverschijnselen (de symptomen) ook heel verschillend zijn. Voorbeelden van symptomen die kunnen optreden zijn oogklachten, verlammingsverschijnselen van armen en/of benen, gevoelsstoornissen, moeheid, cognitieve stoornissen (zoals bijvoorbeeld problemen met het geheugen en verwerking van nieuwe informatie) en problemen met het plassen, de ontlasting en de seksuele functies.


Multipele sclerose (MS)

Multiple Sclerose Vereniging Nederland

Informatie over Multiple Sclerose en de MS Vereniging Nederland.

Wat is MS?

MS Behandel- en informatiecentrum
Het MS Behandel- en informatiecentrum is bestemd voor MS-patiŽnten en hun naasten. Hier vindt u informatie over de werkwijze van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en krijgt u algemene informatie over de ziekte Multiple Sclerose.

Toekomst met MS
Deze website biedt informatie over MS aan patiŽnten en hun omgeving, MS verpleegkundigen en artsen.

Nationaal MS Fonds
Het Nationaal MS Fonds is de landelijke organisatie voor mensen met Multiple Sclerose (MS), een ziekte van het centrale zenuwstelsel die meer dan 16.000 mensen in Nederland hebben. De organisatie is actief op de gebieden voorlichting, coaching ťn onderzoek en bundelt zo de krachten in de strijd tegen MS.
AZVU.nl/ms
Website van het MS-centrum van de VU in Amsterdam.

MS-Vlaanderen

MSweb

Een site met steeds actuele medische en niet-medische informatie over leven met MS, en veel mogelijkheden voor contact met andere betrokkenen.

Multiple Sclerose
Alternatieve info over MS (alternatief met voeding en ontgifting ipv klassiek met medicijnen).


Melden gebroken link      Disclaimer      Link aanmelden
Gesponsorde links


Nieuws
 MSweb RSS Feed  
Handleiding
Dat ik na het paragliding-avontuur de rest van mijn leven ook aan kan, zoals ik in eerste instantie zei, is behoorlijk overdreven, maar het is wel een mooi levensmotto. Ik laat mij niet snel belemmeren.

Promotie Jamie Lim, VUmc Amsterdam
Jamie Lim heeft gevonden dat er stoffen zijn die (Nrf2-gereguleerde) lichaamseigen antioxidanten kunnen verhogen. Dat is de stof monomethyl fumaraat. Deze stof is onderdeel van het middel Tecfidera.

MS kent vele gezichten
MSweb laat dat zien door uiteenlopende mensen met verschillende vormen van MS te portretteren. Lees de persoonlijke verhalen van onder meer actrice Daria Mohr, politicus Fleur Agema en blogger Vala van den Boomen.

Eigen bijdrage chronisch zieke omlaag
Het kabinet trekt 50 miljoen euro uit om de eigen bijdrage voor zorg en ondersteuning via gemeenten, te verlagen. De zorgkosten gaan in 2017 voor 290.000 huishoudens met een chronisch zieke omlaag.


Nieuws