Aanbiedingen!
Aalsmeer - Abcoude - Alkmaar - Almelo - Almere - Alphen aan den Rijn - Amersfoort - Amsterdam - Amstelveen - Apeldoorn - Arnhem - Assen - Baarn - Barendrecht - Barneveld - Bergen op Zoom - Breda - Beverwijk - Boxmeer - Bussum - Capelle aan den IJssel - Coevorden - Culemborg - Delft - Delfzijl - Den Bosch - Den Haag - Den Helder - Deventer - Diemen - Doesburg - Doetinchem - Dordrecht - Drachten - Dronten - Echt-Susteren - Edam-Volendam - Ede - Eindhoven - Emmen - Enschede - Gelderland - Gorinchem - Gouda - Groesbeek - Groningen- Haarlem - Harderwijk - Heemskerk - Heerenveen - Heerhugowaard - Heerlen - Helmond - Hengelo (0v)- Hilversum- Hoofddorp - Hoogeveen - Hoorn - Houten - IJmuiden - Kampen - Kerkrade - Leerdam - Leeuwarden - Leiden - Lelystad - Leusden - Maastricht - Meppel- Naarden- Nijkerk - Nijmegen - Oosterhout - Oss - Overbetuwe - Purmerend - Raalte - Rheden - Ridderkerk - Roerdalen - Roermond - Rotterdam - Scheveningen - Schiedam - Sittard - Sliedrecht - Sneek - Soest - Spijkenisse - St. Hubert - Tiel - Tilburg - Uden / Veghel - Utrecht - Valkenburg - Veenendaal - Velp - Venlo - Venray - Vlaardingen - Vlissingen - Volendam - Wageningen - Wijchen - Winschoten - Winterswijk - Woerden - Zaandam - Zaltbommel - Zeist - Zoetermeer - Zutphen - Zwolle

België:  
Antwerpen - Brussel -

Contact
Gemeente Nijmegen
Officiële site met contact- gegevens, openingstijden, het gemeenteloket en informatie over bestuur en organisatie.

Nijmegen plattegrond
Handige kaart van Nijmegen.
 Drimble | Nijmegen Nieuws  
Peter Hyballa: ´Geen extra druk, wel belangrijk duel´
Een penaltyserie moest eraan te pas komen, maar helaas werd N.E.C. daarin woensdag uitgeschakeld in het bekertoernooi door ADO Den Haag....

D66 viert 50-jarig jubileum met debatwedstrijd middelbare scholieren
Stedelijk Gymnasium Nijmegen doet mee.

Duursporten kan gezondheid ook schaden
Extreme sporten zoals deelname aan een triatlon of het lopen van een marathon zorgen voor een ´sporthart´ bij sporters. Ze kunnen...

Brandweer rukt uit voor gaslucht uit oude geiser
Een woning aan de Eerste Oude Heselaan in Nijmegen is vrijdagmiddag even afgesloten geweest voor onderzoek nadat er een gaslucht was geroken....

Radboud Sportcentrum viert jubileum met symposium over de kracht van sport
Dit jaar bestaat het Radboud Sportcentrum (RSC) 50 jaar. Het RSC is al generaties een begrip voor sportend Nijmegen. Gelegen op een unieke...

ANS luistert: I´m with You - Red Hot Chili Peppers (2011)
Het tiende album van de Amerikaanse band Red Hot Chili Peppers scoorde bij de uitgave in 2011 hoog in de hitlijsten. Onder andere in Nederland,...

Dwarslaesiepatiënt gamet door alleen hersenen te gebruiken
Dwarslaesiepatiënt Toine Welling (56) uit Nijmegen neemt 8 oktober als international deel aan de Cybathlon in Zürich. Hij is lid van het Nederlandse


 Uitgaan in Nijmegen  
Wildernis aan de Waal: op ontdekkingstocht in het Natuurmuseum

Ben jij tussen de 8 en 12 jaar en hou je van struinen door de natuur? Ga dan op woensdag 11 februari met ons mee op struintocht in het Natuurmuseum door de woeste expositie ‘Wildernis aan de Waal’. Deze leuke en leerzame ontdekkingstocht duurt ongeveer twee uur. De start is om 14.00 uur in het Natuurmuseum Nijmegen.

Bij deze expositie gebruik je al je zintuigen: kijken, voelen, ruiken, luisteren en horen. Je zult verbaasd zijn over wat er allemaal te ontdekken is. Grote en kleine roofvogels, grote en kleine roofdieren, aaibare dieren en dreigende dieren. Je leert geuren herkennen, zoals het bevergeil. Dit ruikt niet echt lekker en wordt toch gebruikt in vanille-ijs. Rara, hoe kan dat?

Wil jij ook meedoen? Kijk...


Extra KunstDiner met Noëlle Koppers

DROOMvilla LUX organiseert elke maand een bijzondere culinaire avond waarop kunst en dineren samenkomen. Wegens de vele aanmeldingen schuift deze maand beeldend kunstenaar Noëlle Koppers voor de tweede keer aan. Samen met kunsthistoricus Wim de Natris wordt er per gang van tafel en uitzicht op een kunstwerk gewisseld.

Noëlle Koppers (Heerlen, 1957) woont en werkt in Nijmegen sinds 1979. Na haar opleiding Docent Tekenen/Schilderen/Textiele Werkvormen aan de Hogeschool Nijmegen koos Noëlle voor het zelfstandig kunstenaarschap. Vanaf 1985 werkt ze aan haar schilderijen en tekeningen.

“Momenteel word ik geïnspireerd door spiegelende wateroppervlakken van vijvers en vennen, waardoor...


Denkstudio over Het kwaad | Improvisatiefilosofie door filosofen Arjen Kleinherenbrink en Cees Leijenhorst
Denkstudio over Het kwaad | Improvisatiefilosofie door filosofen Arjen Kleinherenbrink en Cees Leijenhorst

LUXdocs ? Rebelse Stad
LUXdocs – Rebelse Stad

Fortarock. Chelsea Grin, Veil of Maya e.a.
Fortarock. Chelsea Grin, Veil of Maya e.a.


 nec-nijmegen.nl  
Ron de Groot en Patrick Pothuizen toegevoegd aan technische staf

N.E.C. heeft vandaag besloten Ron de Groot en Patrick Pothuizen aan de technische staf toe te voegen. De Groot zal opereren als hoofdtrainer, Pothuizen als assistent. De club is met Ernie Brandts in gesprek over zijn toekomst.

De Groot en Pothuizen, die het beloftenteam dit seizoen onder hun hoede hadden, zullen voorlopig de leiding hebben over het eerste elftal. N.E.C. overweegt ook externe opties als hoofdtrainer en zal hier op korte termijn een definitief besluit over nemen.

Technisch manager Edwin de Kruijff over de beslissing om De Groot en Pothuizen voor de groep te zetten: ?De club en met name ook de selectie heeft in deze belangrijke periode baat bij rust. Samen met Ron en Patrick willen we hiervoor zorgen. Jeffrey Leiwakabessy zal voor de komende periode een verbindende rol tussen staf en selectie gaan bekleden. Een definitieve beslissing hopen we op korte termijn te kunnen nemen.?

Het bericht Ron de Groot en Patrick Pothuizen toegevoegd aan technische staf verscheen eerst op nec-nijmegen.nl.


N.E.C. neemt afscheid van Peter Hyballa

Peter Hyballa is niet langer hoofdtrainer van N.E.C. De algemeen directeur, Raad van Commissarissen en technisch manager van de club hebben besloten om de samenwerking per direct te beëindigen naar aanleiding van de negatieve sportieve resultaten.

Algemeen directeur Bart van Ingen: “Het was een ontzettend zwaar besluit om te nemen. Peter Hyballa heeft zich vanaf dag één voor de volle honderd procent ingezet voor onze club. We hebben heel veel respect voor hem als mens en trainerHij heeft er alles aan gedaan om betere resultaten te behalen, maar we zien geen uitgangspunten meer voor verbetering in het proces om een langer verblijf in de Eredivisie te realiseren. Er telt dan maar één belang en dat is het algemeen belang van N.E.C. In het licht van dat algemeen belang zien we ons genoodzaakt om ingrijpende veranderingen in de technische staf door te voeren.”   
 
Over de invulling van de positie van hoofdtrainer en de overige technische staf zal snel een beslissing genomen worden

Peter Hyballa: “Ik wens N.E.C. het allerbeste toe in de toekomst en hoop dat de club zich handhaaft in de Eredivisie.”

Het bericht N.E.C. neemt afscheid van Peter Hyballa verscheen eerst op nec-nijmegen.nl.


Jong N.E.C. ontvangt Jong Willem II

Het beloftenteam van N.E.C. komt vanavond voor de laatste keer dit seizoen in competitieverband in actie. De kampioensploeg van trainer Ron de Groot neemt het op De Eendracht op tegen Jong Willem II.

Het duel begint om 18.30 uur. De toegang is zoals altijd gratis.

Jong N.E.C.

Het bericht Jong N.E.C. ontvangt Jong Willem II verscheen eerst op nec-nijmegen.nl. Persberichten  
Waalbrug nachtafsluitingen nu 1-3 mei
Het wegdek van de Waalbrug krijgt een onderhoudsbeurt in de nachten van 1-2 en 2-3 mei tussen 22.00-6.00 uur. Door de regen kon dat niet van 24-26 april gedaan worden. Auto's en motoren zullen hier hinder van ondervinden; fietsers, bussen en taxi?s niet.

Wegwerk Waalbrug uitgesteld
De voor 24-26 april geplande nachtelijke asfaltreparaties op de Waalbrug zijn afgelast in verband met de grote kans op regen in de nacht van 24-25 april. Zodra een nieuwe datum voor het onderhoud bekend is maken we die bekend.

Zoek mee naar een Romeins amfitheater in Nijmegen-West
Romeinendag in De Biezantijn! Op 1 mei veroveren gladiatoren het wijkcentrum in Nijmegen-West. Jong en oud kunnen deelnemen aan gratis activiteiten en kennis maken met het rijke verleden van de oudste stad van Nederland. Alle bezoekers worden uitgenodigd om mee te denken over de plek van een amfitheater in Nijmegen-West.


Gesponsorde links

Divers
Koopzondagen Nijmegen

Gemeente Nijmegen

VVV Nijmegen

Winkels Nijmegen

Fotos van Nijmegen


Evenementen
Nijmeegse Vierdaagse
Vierdaagsefeesten Nijmegen

Interieuradvies
BERNS Interieur-architectuur is een ontwerpbureau dat zich voornamelijk bezig houdt met ontwerpen en creëren van ruimten voor zowel particulieren als bedrijven.
Een belangrijk kernwoord in al onze ontwerpen is 'thuisvoelen'. Voor particulieren in de letterlijke zin van het woord, voor bedrijven betekent dit een plek creëren waardoor er een prettige, en motiverende werkomgeving ontstaat.

Bevolking

Op 1 mei 2014 bedroeg het aantal inwoners van de gemeente Nijmegen 168.840 (bron: CBS).
 Ugenda- de cultuuragenda van Nijmegen  
Ode aan grote Nijmeegse schrijvers tijdens Boekenweek
Thomas Verbogt

Op 19 maart wordt in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis een ode gebracht aan de grote Nijmeegse schrijvers Kellendonk, Bomans, Ter Balkt en Kusters door Thomas Verbogt, Joost de Vries, Jacques Vriens en Frank Tazelaar. Dit gebeurt in aanloop naar het Boekenbal voor Lezers, dat die avond in Concertgebouw De Vereeniging plaats gaat vinden. 

Frans Kellendonk was de auteur van onder andere Bouwval en Mystiek Lichaam. Hij werd het meest geroemd om zijn stilistische kwaliteiten. Deze in Nijmegen geboren auteur wordt herdacht door Joost de Vries. De Vries onderzoekt in zijn bundel Vechtmemoires de literaire cultuur van de eenentwintigste eeuw. Verder is hij de schrijver van Clausewitz en De Republiek. 
Godfried Bomans is het bekendst van Erik of het klein insectenboek, dat hij in Nijmegen schreef. Het maakt deel uit van een oeuvre van meer dan zestig boeken, waarin humor en ironie een grote rol spelen. Kinderboekenschrijver Jacques Vriens brengt een hommage aan hem. Vriens is bekend van boeken als Meester Jaap en Achtste groepers huilen niet. 
H.H. ter Balkt overleed vorig jaar in Nijmegen. Hij ontving een P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre. Hij wordt herdacht door Frank Tazelaar, directeur van Literair Productiehuis Wintertuin en hoofd van de opleiding Creative Writing. 
Frans Kusters spendeerde zijn hele leven in Nijmegen. Hij laat ons verhalenbundels na die bol staan van absurdisme en surrealisme, maar droeg ook veel bij aan de Nijmeegse pers. Thomas Verbogt herdenkt zijn vriend en collega, waarmee hij Verhuld naakt schreef en het literaire tijdschrift De Schans oprichtte. 

Deze ode maakt onderdeel uit van de festiviteiten omtrent het tienjarige bestaan van het Nijmeegs Boekenfeest. Vanwege dit jubileum wordt het Nijmeegs Boekenfeest eenmalig omgedoopt tot Boekenbal voor Lezers: het landelijke lezersfeest tijdens de Boekenweek. Het Boekenbal voor Lezers vindt deze avond plaats in de Vereeniging. Te gast zijn onder meer Maarten van Rossem, Herman Koch, P.F. Thomése, Esther Gerritsen en David van Reybrouck. Naast De Ode Aan De Grote Nijmeegse Schrijvers is er ook een middagprogramma in de Bibliotheek De Mariënburg, hier kunnen jongeren meedoen aan een workshop spoken word. Een gratis evenement dat wordt afgesloten door een interview met Fresku (voor alle leeftijden).  Kijk voor meer informatie over alle festiviteiten op www.boekenbalvoorlezers.nl

Info

Datum: 19 maart 2016
Locatie: Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, Nijmegen
Aanvang: 15.00u, zaal open: 14.30u
Toegang: gratis, maar reserveren is verplicht via reservering@wintertuin.nl. Wees snel want vol = vol.


Cinemec vertoont Metropolitan Opera live
Puccini's Manon Lescaut

Zondagmiddag 6 maart vertoont CineMec live via satelliet vanuit The Metropolitan Opera in New York de opera Manon Lescaut van Puccini op het witte doek.
De  opera stelt de tragiek van de passie centraal. Prachtige aria's maken het drama compleet, vertolkt door o.a. wereldsterren Roberto Alagna en sopraan Kristine Opolais. De opera wordt zondagmiddag ingeleid door musicus en operakenner Maarten-Jan Dongelmans.

In de nieuwe productie van Sir Richard Eyre wordt het dramatische verhaal van de lichtzinnige, ongelukkige Manon Lescaut als een film noir verplaatst naar het Parijs van de Tweede Wereldoorlog.
De impact van haar relatie met Des Grieux, die ze zelfs zijn priesterroeping uit het hoofd weet te praten, wordt er alleen maar heftiger door. Eyre maakte eerder indruk in de Live in HD Series van The Metropolitan Opera met zijn enscenering van de opera's Carmen en Werther. Stertenor Roberto Alagna zingt de partij van Des Grieux, sopraan Kristine Opolais vertolkt de titelrol. Maestro Fabio Luisi dirigeert de opwindende partituur.

Wereldse rollen
De Letse sopraan Kristine Opolais is een van de beroemdste Puccini-zangeressen van dit moment. Zij schreef geschiedenis in The Met door in 2014 op het allerlaatste moment als Mimì (La Bohème) in te vallen voor Anita Hartig.  De avond vooraf had ze nog in Madama Butterfly gezongen. De sopraan is getrouwd met Andris Nelsons, dirigent van het Boston Symphony Orchestra.
De Frans-Italiaanse tenor Roberto Alagna valt kurzfristig in voor Jonas Kaufmann. Alagna is al jaren wereldwijd geliefd maar wordt ook door schandalen achtervolgd. Zo liep hij in 2006 weg bij La Scala toen het publiek boe riep. De afgelopen jaren maakte Alagna zich vooral sterk voor verwaarloosde Franse opera's. In 2013 strandde zijn huwelijk met de Roemeense diva Angela Gheorghiu. Alagna leeft nu met de Poolse sopraan Aleksandra Kurzak.

Puccini
Met zijn derde opera Manon Lescaut vestigt Giacomo Puccini in 1893 zijn naam als een van de grootste Italiaanse operacomponisten van zijn tijd. De kroonprins van Verdi wordt hij genoemd. Zijn muziek voor deze heftige love story is gepassioneerd en trekt de luisteraars moeiteloos mee in het behoorlijk fragmentarische, maar o zo melodramatische verhaal. Aria's als Donna non vidi mai (tenor), In quelle trine morbide en Sola, perduta, abbandonata (sopraan), en het confronterende liefdesduet Tu, tu, amore? Tu? behoren tot de hoogtepunten uit de operaliteratuur.

Inleidingen opera
Op zondagmiddag 6 maart introduceert musicus en operakenner Maarten-Jan Dongelmans de opera in Nijmegen.

Info

Locatie:  CineMec Nijmegen
Datum: zo 6 maart 13.00 uur (met inleiding)
Duur: 188 minuten
Meer info & tickets: https://www.cinemec.nl/events/opera-manon-lescaut-puccini/


Aanmelding tweede editie The Play of Nijmegen gestart
Aanmelding tweede editie The Play of Nijmegen gestart

Na het succes van de eerste editie van The Play Of Nijmegen is de tweede editie al weer bijna in zicht. Dit maal wordt de wedstrijd om het beste amateur theatermakers in het voorjaar gehouden: de voorrondes zijn in mei en de finales eind juni en begin juli. De kinderziektes zijn in kaart, het team is rond en de data liggen vast: tijd om je in te schrijven! Dit kan tot 9 mei dit jaar.

The Play Of Nijmegen
The Play Of Nijmegen is een amateur theaterfestival waar amateurspelers, beginnende theatermakers en amateur theatergroepen elkaar ontmoeten en hun spel verdiepen door de coaching en beoordeling van de jury. 

Voorrondes
Tijdens de voorrondes presenteert elke groep één scène. Dit kan een scene zijn uit één van de eigen stukken of een geheel nieuw ontwikkelde scene. Geïnspireerd op The Voice of Holland kiest de jury welke groepen ze door wil laten gaan naar de finales.

Coaching
In de weken tussen de voorrondes en de finales vindt de coaching plaats in de vorm van meerdere repetitiebezoeken. Het ervaren oog van de coach zet hier het spel en de regie op scherp,zodat de groepen tijdens de finales het beste van zichzelf zullen laten zien.

Finales
Tijdens de finales vertonen de groepen hun voorstelling voor publiek en jury. Na afloop zal de jury zich terugtrekken om vervolgens de mooiste voorstelling en dus de winnaar bekend te maken.

Prijs
De winnaars winnen naast de eer, ‘THE Play of Nijmegen 2016’ te zijn, de Gouden Spiegel en een masterclass.

Wanneer
Voorrondes: 27, 28 & 29 mei
Finales: 30 juni, 1, 2 & 3 juli 2016

Jury
Judith Bruynzeels - Speldocent & regisseur
Marianne Hermans - Theatermaker en theaterdocent
Rik Luijmes - Regisseur & acteur

Inschrijven
Stuur een mail naar info@deverspiegeling.nl om je in te schrijven of je vragen te stellen.
Het inschrijfgeld bedraagt €35,- per groep (dit wordt pas in rekening gebracht als je ook echt kan deelnemen aan de voorrondes).

Lees hier ook de recensies van Ugenda van de eerste editie in 2015.


Workshop spoken word met tips van Fresku
Fresku

In het kader van de Nationale Boekenweek komt Fresku op zaterdag 19 maart naar bibliotheek Mariënburg. Die middag kunnen jongeren van 16 tot 21 workshops spoken word en hiphop volgen. Het programma wordt afgesloten met een interview en kort optreden van hiphopper Fresku.

Onder leiding van Simon Mamahit aka Disci, Jeroen Lazeroms aka Jeroentje en spoken word artist Cees de Beer van Mensen Zeggen Dingen gaan jongeren aan de slag met een gedicht van Wintertuin agentschapper Wout Waanders. Het gedicht wordt bewerkt tot een kort spoken word- of rapoptreden. Na de workshop gaan Fresku en Wout in gesprek over hun eigen performance. Hoe is het voor een dichter om zijn teksten voor te dragen? Wat heb je nodig om een goede rapper te zijn? En wat is eigenlijk het verschil tussen poëzie, spoken word en hiphop? Als afsluiting laten de deelnemers hun bewerking horen en wordt er een winnaar gekozen.

Dit middagprogramma voor jongeren wordt georganiseerd door Literair Productiehuis Wintertuin en de Bibliotheek Gelderland Zuid en mede mogelijk gemaakt door gemeente Nijmegen en Doornroosje. Het maakt onderdeel uit van de festiviteiten omtrent het Boekenbal voor Lezers, dat die avond gaat plaatsvinden in de Vereeniging. 

Info

Locatie: De Bibliotheek De Mariënburg, Mariënburg 29, Nijmegen
Datum: 19 maart 2016
 
Workshop Spoken Word
Start: 14:00u (verzamelen om 13:30u)
Toegang: gratis, reserveren verplicht via mhordijk@obgz.nl (vol = vol, dus wees snel!)
Leeftijdscategorie: 16 tot 21 jaar
 
Gesprek Fresku + Optredens 
Start: 15:45u
Toegang: gratis
 
 

Unieke operaproductie van NOOG en Carmina Ludicra
Nijmeegs Opera en Operette Gezelschap

Ruim 30 koorleden, 8 solisten, 2 acteurs en een ad hoc orkest zullen in maart onder leiding van de jonge en veelbelovende dirigent Mark Walter de beroemde opera DIDO AND AENEAS van Henry Purcell in De Lindenberg ten gehore brengen. Het Nijmeegs Opera en Operette Gezelschap heeft sinds 1953 diverse producties, niet alleen opera en operette, uitgevoerd. In 2014 maakte het koor in de Nijmeegse Schouwburg indruk met de bijzondere muziektheaterproductie "Ben je thuis voor het donker?". Het zal zeker iets unieks worden want regisseur Godfried Beumers heeft er zijn tanden in gezet.

Het verhaal
Het lijkt Dido, Koningin-Weduwe van Carthago, maar niet te lukken om haar stad tot grote bloei te brengen. De meeste Carthaagse mannen zijn ver weg oorlog aan het voeren, jonge vrouwen zijn hen nagereisd, alleen de ouderen en zwakkeren bleven achter. Zal de komst van een mogelijke echtgenoot, de held Aeneas, de stad redden, of zullen duistere krachten de stad vernietigen? En welke rol speelt de naamloze zoon van Dido’s voedster en raadgeefster? 

De regisseur
Godfried Beumers begon ooit als poppenspeler, ontwikkelde hij zich uiterst veelzijdig: acteur, tekstschrijver, vormgever, verteller en regisseur. Beumers verdiepte zich intensief in het gebruik van theatermaskers, regisseerde stukken van bijvoorbeeld Brecht, Claus, en Beckett, terwijl hij opera’s van bijvoorbeeld Britten, Stravinsky en Weill op eigenzinnige wijze benaderde. 

De dirigent
Mark Walter studeert dit studiejaar af aan het Conservatorium in Utrecht, als pianist en koordirigent, bij Sebastian Colombo en Rob Vermeulen. Twee jaar geleden kwam hij bij het NOOG als repetitor bij de opera 'Ben je thuis voor het donker'.

Info

Nijmeegs Opera en Operette Gezelschap
Zaterdag 19 maart 20.00 uur
Zondag 20 maart 15.00 uur
Website: www.dido-noog.nl
Kaarten à € 15: www.delindenberg.comMelden gebroken link      Disclaimer      Link aanmelden